ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Чернево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Чернево
1 / 10

Чернево е село в Североизточна България, част от община Суворово, област Варна. Намира се на 35 километра от град Варна, на 13 км от гр. Девня и на 5 км от общинският център град Суворово и близо до Варненското езеро.

обща информация

Селото е разположено между два хълма, покрай които селото се е разрастнало, превръщайки ги в една от забележителностите му. В близост до Чернево има красива, гъста, смесена гора. Климатът е умерено-континентален и се характеризира и прохладно лято, топла есен, мека зима с оскъдни снеговалежи, слънчева пролет. Населението наброява около 1 300 човека, но постоянно пребиваващите са над 1 400. Надморска височина - 160 м. Старото име на селото е било Кара Хюсеин.

 

инфраструктура

В селото има няколко хранителни магазина, пенсионерски клуб, православен храм, основно училище, детска градина, пощенски клон, читалище с богата библиотека, кметство, жп-гара. Към селското читалище „Зора“ има няколко самодейни състава, които редовно участват в областни и републикански фестивали.
Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено. Има редовен ЖП-транспорт /линия Варна - Кардам/ и автобусен превоз до градовете Девня, Варна и Суворово.
Повече от десет имота в селото са купени и реставрирани от англичани, скандинавци и ирландци.
Селото е известно с футболния си отбор, който има много почитатели в региона.

перспективи за развитие

 

Селото е в непосредствена близост до индустриалния град Девня. Това осигурява доста възможности за работни места в близост до селото. Други пътуват до Варна.
Както в миналото, така и днес земеделието е основен поминък за местните хора. Плодородната земя обработват две кооперации и още неколцина арендатори. В тях работят десетки механизатори и ремонтни работници. Много от жителите на Чернево отглеждат животни в личните си стопанства. В селото функционира и цех за дървообработване.
Чернево е известно с чистите си и подредени улици. Днес Чернево е от селата с най-много млади хора в областта. А през последните няколко години чувствително се е повишила раждаемостта в селото.
Красивата природа на Чернево, както и близостта му до феноменът Побити камъни предлагат отлични възможности за развитието на културен, селски и еко-туризъм.

Културни и природни забележителности

  • Част от туристически маршрут, който минава покрай феномена Побити камъни преминава край селото. Маршрутът върви през леснопроходима гора, където туристите биха могли да се насладят на вълшебствата на българската природа и прекрасните места за отдих. Маршрутът е лесен и подходящ за екотуристи от различни възрастови групи както и за хора в неравностойно положение. Леснопроходимата гора не би затруднила и най-мързеливия турист, който освен за разходка може да използва времето за бране на билки или горски плодове. През май хълмовете на Чернево потъват в зеленина, а горските поляни в див божур.
  • Църквата е била построена през 1836 година, като местото за църквата е дарение от Параскев Атанасов Карачевов. Към църквата е открито и килийно училище в което се преподавало от свещеника на гръцки език. През 1986 г. е тържествено честван 150-годишен юбилей на училището, а през 2006 г. е честван 170-годишнината на църквата. Църквата и училището са най-старите във Варненско.
  • Битов комплекс „Барите“ се простира на площ от 18 дка на 160 м надморска височина. Състои се от ресторант в национален стил, изграден от камък и дърво, музей на занаятите на открито, етнографска сбирка, зала за тихи игри, детска площадка, три вира, зарибени с шаран и ловна хижа. Хотелската част включва 5 къщи, всяка от тях с по 6 места. В комплексът се предлагат следните услуги: детски забавления, миниголф, пейнтбол, басейн, конферентна зала, сауна, солариум, билярд. Чудесно място за приятен уикенд със семейството или за организирани мероприятия /тийм-билдинг, семинари и др./

 

Източник: www.narodnodelo.bg, интернет
Снимки: Мирела, www.suvorovotour.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: