ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Арковна

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Арковна
1 / 6

Арковна е село в Североизточна България, част от община Дългопол, област Варна. Намира се на 90 км югозападно от гр. Варна, на 17 км западно от общинският център гр. Дългопол и на 40 км югоизточно от гр. Шумен.

 

обща информация

Релефът е поразителен - зелени, тучни ливади се редуват със скалисти хълмове.  Селото се намира между два скалисти хребета, недалеч от древната крепост Арковна. На стотина метра от него тече река Голяма Камчия, а неин малък приток минава през селото. Климатът е умерено-континентален, повлиян от близостта на източните дялове на Стара планина - лятото е топло, но не горещо, есента - слънчева, зимата - студена, с обилни снеговалежи, а пролетта хладна. Населението наброява около 80 жители, а броят на къщите и вилите в селото е около 140. Надморска височина - 86 м. Старото име на селото е Реджеп махале.

история

На билото на върха Арковна има останки от селищен живот от праисторията до края на античността. В района е засвидетелствана сравнително голяма концентрация на монети на келтския цар Кавар от III в. пр. Хр., основал държава в Югоизточна Тракия със столица Тиле. Възможно е той да е владял крепостта на връх Арковна, вероятно защитаваща границите му с държавата на гетите. В района съществуват тракийски могилни некрополи от целия период на античността. Проучено е тракийско светилище от III–IV век с мраморни релефи на тракийския конник. Има и останки от 15 славянски землянки.

 

инфраструктура

В селото има хранителен магазин, читалище, в което се развива богата културна дейност, страноприемница, пивница, туристически комплекс със зоокът. Дарители се грижат за православния храм „Свети Димитър“ още от построяването му през далечната 1896 г. Повечето пари тогава дарили родолюбци от заможния род Бурови. Те платили и за зографисването на първите икони и иконостаса. И днес млади хора спонсорират реставрирането им.
Населеното място е напълно електрифицирано и водоснабдено, има и 12 кладенеца. Пътищата са в много добро състояние. Има редовен транспорт до гр. Дългопол и ЖП-гара по линията Комунари-Шумен. Тя улеснява достъпа на най-запалените туристи от Варна и Бургас. Децата от селото посещават училището в село Партизани. Няколко чуждестранни семейства са закупили имоти в селото.
Селото е сред най-чистите в общината. Традиционно, всяка пролет и есен арковненци почистват рекичката, която минава през селото и се влива в Голяма Камчия.

 

перспективи за развитие

Арковна е село с богато минало и бъдеще като туристическа дестинация. Все повече туроператори от комплексите край Варна и Бургас проявяват интерес към невероятно красивите природни дадености, забележителностите и историята на населеното място. Макар и малко, селото почти винаги е оживено. То е известна и предпочитана от много туристи дестинация.
В центъра се намира добилата популярност през последните години странноприемница, на която селото дължи част от популярността си. В нея целогодишно изкарват прехраната си двадесетина местни жители. На своите гости гостоприемните стопани предлагат екологично чиста, домашно приготвена храна, от суровини, произведени в стопанството към страноприемницата. За нуждите на механата се отглеждат биволи, крави и кози. Един от местните хора е купил и ремонтирал старото селско училище и е разработил проект за превръщането му в туристически център.
В Арковна практически няма безработица, защото по-младите хора са заети в туристическите обекти в селото, а останалите са пенсионери.

забележителности

  • В района на селото се намират над петнадесет пещери, половината от които са над 20 метра дълбоки. „Тулумовата пещера“ на връх Арковна е защитен обект и е обитавана от прилепи.

 

Източник: интернет
Снимки: Мирела, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: