ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Болярци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Болярци
1 / 4

Болярци е село в Североизточна България, част от община Аврен, област Варна. Намира се на 27 км южно от гр. Варна, на 20 км северозападно от общинският център с. Аврен, на 12 км от морският бряг и на 7 км. от главния път Варна-Бургас.

обща информация

Климатът е умерено-континентален и благодарение на близостта на Черно море жителите на Болярци се радват на прохладно лято и мека зима. Релефът е равнинен. Населението наброява около 180 жители. Надморска височина - 125 м. До 1934 година името на селото е било Бейджи оглу.

инфраструктура

В селото има хранителни магазини, пощенски клон, читалищен клуб, клуб на пенсионера, православен храм, кафене. Най-близкият лекарски кабинет се намира в с. Равна гора /на 2 км от Болярци/, а най-близкото училище - на 12 км, в село Близнаци. Инфраструктурата е добра - пътищата са в добро състояние. Болярци е напълно водоснабдено и електрифицирано. В селото има цифрова телефонизация, сателитна телевизия, интернет, покритие на всички мобилни оператори. Два пъти дневно от/до селото има автобусен транспорт от гр. Варна, който свързва Болярци и с околните села.

 

природни дадености и развитие

Близостта до курортен комплекс „Камчия”, наличието на горски масиви и добрите пътни връзки са благоприятен фактор за развитие на ловен, селски и еко-туризъм. Има възможности за изграждане на вилни селища.
Селото е малко и уютно, разположено до голяма, вековна гора, която привлича любители на ловът от близо и далеч с голямото си дивечово разнообразие (сърни, елени, зайци, диви прасета, яребици, фазани, пъдпъдъци, бекаси).
Традиционният поминък на местните хора е селското стопанство - зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство. През последните няколко години в районът усилено се развива пчеларство и билкосъбиране.

Източник: интернет
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: