ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бързица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Бързица
1 / 7

Бързица е село в Североизточна България. То се намира в община Провадия, Област Варна.

Отстои на 16 км югоизточно от Провадия, на 68 км югозападно от Варна, на 30 км южно от Девня и приблизително на 444 км източно от столицата София.

Селото е разположено в източните склонове на Стара планина, на около 100 м надморска височина. Река Камчия преминава наблизо. Климатът е умерено-континентален, повлиян от близостта на най-източните склонове на Стара планина. Лятото е горещо, а зимата - студена, с обилни снеговалежи.

Населението наброява близо 300 човека. Целогодишно тук живеят и няколко английски семейства.

В селото има магазин, православен храм "Св. живоносен източник", построен през 1937 г, къмпинг, който е отворен целогодишно за посетители, както и дом за деца, лишени от родителска грижа. Целодневна детска градина и читалище ще намерите само на 3 км южно, в село Нова Шипка. В село Бозвелийско /6 км северозападно/ пък се намират най-близките основно училище и общопрактикуващ лекар. Болнични заведения има в Провадия.

забележителности и туризъм 

Край село Бързица през 1922 година е открито тракийско съкровище от златни и сребърни предмети, датирано от периода XII - VIII век пр. Хр.

В близост до селото се намира резерватът "Шерба", известен с уникалното си богатство на флора и фауна. Това е едно от местата в България, където все още се срещат богати популации от благородни елени, лопатари, сърни, диви свине и муфлони. Тук е и царството на широколистните дървета.

В Провадия интерес представляват няколко зебележителности:

  • Древната крепост Овеч, изградена от византийците в IV в. и играла ключова роля в отбраната на българската държава. 
  • Скален манастир в местността Шашкъните, разположена над квартал Север в Провадия. Манастирът е бил обитаван през XII-XIII век и тогава е бил трудно достъпен. В наши дни него е било изградено мостово съоръжение, отвеждащо до килиите. Той е обявен за паметник на културата.
  • Исторически музей Провадия с повече от около 15 000 предмета от културно-историческото наследство на Провадия и селищата от региона.

Източници: http://bg.guide-bulgaria.comhttp://www.bulgaria-invest.com, Мирела
Снимки: http://www.panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: