ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Мерданя

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Мерданя
1 / 8

Мерданя е село в Северна България. Намира се в община Лясковец, Област Велико Търново.

Отстои на 9 км югоизточно от гр. Лясковец, на 16 км източно от гр. Велико Търново, на 11 км югоизточно от гр. Горна Оряховица, на 25 км северно от гр. Елена, на 213 км западно от гр. Варна и на 231 км североизточно от столицата – гр. София. През него минава главен път Е53.

Надморската височина на селото е около 260 м. Климатът е умереноконтинентален, характеризиращ се с горещо лято и студена зима. Релефът е хълмисто-равнинен.

Населението наброява около 590 души. Селото е електрифицирано и водоснабдено, разполага със сравнително добре изградена инфраструктура. Има редовен автобусен транспорт до гр. Горна Оряховица, гр. Велико Търново, гр. Елена, гр. Котел. Основен поминък на населението са земеделието и животновъдството.

Изградени са кметство, читалище с библиотека, поща, манастир, хранителен магазин, клуб на пенсионера и инвалида, общопрактикуващ лекар. Най-близката болница се намират в гр. Горна Оряховица. Най-близките детски градини, училища и аптеки се намират в гр. Лясковец.

Празникът на селото се чества на 26-ти октомври – Димитровден – храмов празник на местната църква.

ТУРИЗЪМ и забележителности:

Манастир „Св. Четиридесет мъченици” (наричан още Мердански манастир) се намира в южната част на с. Мерданя. Представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради. Построен е през XIII век, по времето на Втората българска държава. Сега е действащ девически манастир. Обявен е за паметник на културата.

В гр. Лясковец се намира винарна "Лясковец", където се произвежда традиционното българско шампанизирано вино, както и различни сортове бели и червени вина. Там можете да посетите и манастир „Св. cв. Петър и Павел”, музея на гурбетчийското градинарство и други групови и индивидуални паметници на културата. На територията на гр. Лясковец има регистрирани 120 сгради - паметници на културата, предимно възрожденски.

Град Елена притежава над 6 000 етнографски предмета на материалната култура, 780 творби на възрожденското и съвременното изкуство, много старопечатни книги. В града се намират и родната къща на Иларион Макариополски, храмът „Успение на Света Богородица”, Даскалоливницата – първото българско класно училище, Музеят по палеонтология.

В гр. Велико Търново можете да посетите спектакълът „Звук и светлина” вплитащ в себе си звук, църковни камбани, светлина и словесни ефекти, представляващ исторически разказ за възхода и падението на Второто българско царство, намиращ се на главния вход на „Царевец”; хълмът „Царевец” (един от Стоте туристически обекта) – намиращ се в центъра на града – хълм с петхилядолетна история – главно укрепление, аристократичен квартал на някогашното Второ българско царство; Балдуиновата кула. Двата международни фолклорни фестивала, които се провеждат през май и юли всяка година, събират във Велико Търново музиканти, певци и танцьори от цял свят.

Източници: bg.wikipedia.org, yaskovets.net
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: