ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Нацовци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Нацовци
1 / 3

Нацовци е село в община Велико Търново, област Велико Търново.

Отстои на 14 км южно от Велико Търново, на 3 км в същата посока от град Килифарево и на около 230 км източно от столицата София. В непосредствена близост преминава Проходът на републиката /Хаинбоаз/.

Разположено е на надморска височина от 220 м, на брега на река Белица, която е приток на река Янтра. Климатът се характеризира с топло лято и студена, снежна зима.

Населението наброява около 60 души. Има редовен автобусен транспорт до Велико Търново и съседните населени места.

В селото има кметско наместничество, търговски обекти и къщи за гости. Най-близко разположените училище и детска градина се намират в град Килифарево. Медицинското обслужване е поето от болничните заведения в град Велико Търново.

Забележителности:

В Нацовците гостите на селото могат да посетят стара воденица с действащо перило. На около 1 км е Килифаревският манастир “Рождество Богородично”. Той е основан от Теодосий Търновски през периода 1348 и 1350 г. Днес, манастирът е един от най-посещаваните в страната и е част от 100-те национални туристически обекта.

В град Килифарево могат да се видят още:

  • Църквите „Св. Архангел Михаил” и „Св. Богородица” са запазили икони от XIX в.
  • Читалище „Напредък” е основано през 1882 г. В него има самодеен колектив.
  • Историческият музей е разположен в Саралиевата къща, построена в началото на XIX в. Експозицията включва оригинални материали, фотоси, схеми и документи, които разкриват икономическата, политическата и културната история на Килифаревския край от древността до наши дни.
  • Часовниковата кула се намира в непосредствена близост до музея. Построена е преди повече от 200г. и днес е един от символите на Килифарево.

Източници: http://bg.wikipedia.org, ruralbulgaria.com 
Снимки: http://bultourism.com, http://blog.chiliev.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: