ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Пчелище

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Пчелище
1 / 13

Пчелище е село в община Велико Търново, област Велико Търново.

Отстои на 12 км югоизточно от Велико Търново, на 20 км югозападно от град Златарица, на 12 км южно от град Лясковец и на около 235 км от София.

Разположено е в Дунавската равнина, на надморска височина от 347 м. Климатът се характеризира с горещо, сухо лято и студена зима.

Населението наброява около 630 души. Има редовен автобусен транспорт (линия №77) до Велико Търново и съседните населени места. 

В селото има кметство, поща, читалище, дом за слепи и детска градина. Пчелище разполага с три магазина за хранителни стоки, два магазина за промишлени стоки и строителни материали, ресторант, кафе-аперитив, снек-бар и механа. Най-близкото училище е разположено в село Церова кория / 2 км/, а болнична помощ можете да получите на територията на град Велико Търново.

Старото име на селото е Кованлък - от турската дума "кован", която в превод означава „пчелин”.

Гостите на Пчелище могат да видят следните забележителности:

  • Църквата „Св. Успение Богородично” в селото, чиято камбанария е построена от Колю Фичето. Църквата е втората, в която има изрисувано колело на живота
  • В покрайнините на село Присово / 6 км/ е разположен Присовският манастир "Св. Архангел Михаил". Манастирът е бил създаден през 15 в. като книжовна школа. Той е приемал хайдути, революционери и възрожденци. Бил е опожаряван неколкократно, но с помощта на много селяни и еснафи е издигнат отново в средата на 19 век.
  • На 15 км е разположен Къпиновският манастир „Свети Никола” - един от най-живописните и посещавани манастири в страната. Всяка година тук се провежда рокерски събор

Източници: http://veliko-turnovo.bg   
Снимки: panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: