ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Шемшево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Шемшево
1 / 3

Шемшево е село в Северна България. Намира се в община Велико Търново, Област Велико Търново.

Отстои на 9 км западно от Велико Търново, на 33 км северно от Дряново, на 190 км североизточно от Пловдив, на 232 км западно от Варна, на 227 км северозападно от Бургас, на 116 км северно от Стара Загора, на 238 км източно от София, 3 км от автомагистрала „Хемус” с направление София – Варна.

Надморската височина на селото е 236 м. През землището на с. Шемшево тече река Янтра. Климатът се характеризира с топло лято, без големи горещини, и студена зима, като продължителните и остри студове са рядкост. Наблюдават се продължителни периоди на засушаване, особено през месеците юли, август и септември. Множество валежи падат през началото на лятото – май и юни. 

Населението на селото наброява около 528 души. Шемшево е уредено село. Достъпът се осъществява по асфалтов път. Има редовен автобусен транспорт до Велико Търново - автобусна линия №6.

Селото е снабдено с кафенета, магазини, поща, читалище „Напредък”, библиотека, църковен храм „Свети Димитър”, целодневна детска градина, основно училище. Най-близко разположените болнични заведения се намират във Велико Търново.

ТУРИЗЪМ и ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:

Областта разполага с богат горски фонд, който е съхранил в себе си голямо разнообразие от дивеч. В южния край на селото се намират хубави акациеви и липови гори с възможност за лов. Районът е подходящ за отдих и отмора. В региона има и множество малки, запазили самобитния си облик селца като Леденик, архитектурно-историческия комплекс Арбанаси и др., в които има развит културен и селски туризъм.

Река Янтра предлага удобни места за риболов. На 43 км западно от с. Шемшево се намира яз. Александър Стамболийски, на около 30 км в същата посока има и няколко по-малки язовира.

Най-посещаваните места в близост до селото са:

В гр. Велико Търново – спектакълът „Звук и светлина” – вплитащ в себе си звук, църковни камбани, светлина и словесни ефекти, представляващ исторически разказ за възхода и падението на Второто българско царство, намиращ се на главния вход на Царевец; хълмът „Царевец” (един от 100-те национални туристически обекта) – намиращ се в центъра на града – хълм с петхилядолетна история – главно укрепление, аристократичен квартал на някогашното Второ българско царство; Балдуиновата кула. Двата международни фолклорни фестивала, които се провеждат през май и юли всяка година, събират във Велико Търново музиканти, певци и танцьори от цял свят.

На 15 км западно от с. Шемшево могат да се посетят Арбанашките манастири „Св. Богородица” и „Св. Николай Чудотворец” (Арбанаси е сред един от 100-те национални туристически обекта) – където се съхраняват трите чудотворни икони.

На 15 км източно от с. Шемшево, в Лясковец, се намира единственият по рода си Музей на гурбетчийското градинарство.

Присовският манастир „Св. Архангел Михаил” е само на 16 км. югозападно от Шемшево.

На 17 км северно от с. Шемшево се намира Преображенският манастир „Св.Преображение Господне” – по левия бряг на р.Янтра, в Дервентския пролом – четвърти по големина в България.

На 18 км североизточно от селото се намира Патриаршеският манастир „Света Троица”, разположен на десния бряг на р.Янтра.

На 20 км североизточно от селото е Горнооряховският манастир „Св. Пророк Илия”.

Източници: dariknews.bg , bg.wickipedia.org
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: