ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Асеново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Асеново

Асеново е село в Северна България. То е част от община Стражица, Област Велико Търново.

Намира се на около 8 км от гр. Стражица, на 33 км от Долна Оряховица, на 40 км от Горна оряховица и на 48 км от областния център Велико Търново. Отстои от всички тях в североизточна посока. То е най-отдалеченото населено място в тази посока.

Населението на селото по постоянен адрес наброява 753 души.

Селото е разположено в неголяма котловина, заградена от запад и североизток със стръмни баири.

Климатът е умереноконтинентален, валежите са умерени през цялата година. През лятото температурите достигат +32°С, а през зимата до -10°С. Почвите са подходящи за отглеждане на всякакъв вид зърнени култури, плодове и зеленчуци- лозя, слънчоглед, захарно цвекло, както и млечно говедовъдство.

В Асеново има основно училище и целодневна детска градина. Медицински услуги не са налични. Жителите могат да разчитат както на общопрактикуващи лекари и стоматолози, така и на специалисти в различни области в най-близкия град Стражица.

Край селото минава Голяма река.

В селото има ж.п. гара от линията София-Варна. Именно тук през декември 1986 г. е епицентърът на разрушителното земетресение, съборило къщите в Стражица и региона.


ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ:

В селото е запазена черквата "Св. Димитър" – 1896г. , на която при земетресението е пострадала само камбанарията. Запазването на църквата местните хора си обясняват с ценните икони в нея от тревненския род Захариевци.

В град Стражица има Картинна галерия. Тя разполага със седем зали и голяма колекция от творби- скулптури и графики.

В гр. Велико Търново можете да посетите Преображенския манастир, храмът „Св. Четиридесет мъченици”спектакълът „Звук и светлина” – вплитащ в себе си звук, църковни камбани, светлина и словесни ефекти, представляващ исторически разказ за възхода и падението на Второто българско царство, намиращ се на главния вход на „Царевец”; хълмът „Царевец” (един от Стоте туристически обекта) – намиращ се в центъра на града – хълм с петхилядолетна история – главно укрепление, аристократичен квартал на някогашното Второ българско царство; Балдуиновата кулаДвата международни фолклорни фестивала, които се провеждат през май и юли всяка година, събират във Велико Търново музиканти, певци и танцьори от цял свят.

Източници: http://bg.wikipedia.org, http://asenvo_veliko-tyrnovo.selo.bg/, Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: