ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Велчево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Велчево

Велчево е подбалканско село, разположено в община Велико Търново.

Местоположение


Село Велчево се намира на 7 км. от гр. Килифарево, на 10 км. от гр. Дебелец, на 15 км. от гр. Велико Търново и на 30 км. от гр. Дряново. Столицата е на 235 км., а гр. Варна на 230 км.

Туризъм


То е център на ваканционен, културен, исторически, екологичен, здравен, селски и поклонически туризъм, именно защото се намира в непосредствена близост до пет манастира, културно–исторически паметници– Килифаревски, Плачковски, Капиновски, и два Присовски. На 14 км. от него са разположени Преображенския и Мерданския манастири.

На 23 км от Велчево се  намира село Вонеща вода, което е известно със лечебните свойства на минералната си вода. Планинският въздух в комбинация с минералната вода спомага за рехабилитация и лечение на редица болести.

Селото е близо до естествения плаж на великотърновци  -  Капиновския водопад, който е обявен за природна забележителност и се намира непосредствено до обявените за защитени местности „Преградното“ и „Манастирското“. Разположено е сред две реки и един язовир – реките Белица, Веселина и язовир Йовковци.

Районът е изключително подходящ за разходки, риболов, плуване, спортуване в планината, каране на велосипеди около вира, посещения на исторически забележителности, приятен пикник сред природата, слънчеви и речни бани.

Туристите могат да отседнат във местни вили за отдих или къщи за гости, които предлагат всички удобства.

Инфраструктура


В селото има два хранителни магазина, кафене, поща, медицински център, читалище и автобусен транспорт до Велико Търново.

 

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: