ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Водолей

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Водолей
1 / 2

Водолей е село в община Велико Търново, област Велико Търново.

Отстои на 23 км северозападно от Велико Търново, на 20 км югоизточно от Павликени, на 24 км северозападно от град Горна Оряховица и на около 225 км североизточно от столицата София.

Разположено е на надморска височина от 66 м, в близост до река Росица. Климатът се характеризира с топло лято и студена зима.
Населението наброява около 780 души. Има автобусен транспорт от и до град Павликени.

Във Водолей са изградени електропреносни и водоснабдителна системи. В селото има кметство, поща, основно училище, целодневна детска градина, клуб на пенсионера и инвалида и търговски обекти. Медицинското обслужване е поето от болницата в град Велико Търново.

Гостите на Водолей могат да посетят църквата „Св. Димитър”, чийто храмов празник се чества на осми ноември. Освен това интересни забележителности са още:

Църквата „Св. Димитър Солунски” в Ресен / 6 км/ е построена през XV век. Тя, както и площадът на селото, са напълно реставрирани.

В село Самоводене / 14 км/ могат да се видят църквата „Света Ирина” и Етнографският музей „Маслянкови и синове“.


На около 19 км се намира един от най-известните манастири в страната - Преображенският манастир. До него може да се достигне както с кола по магистралния път, така и пеш по пътека, тръгваща от Самоводене.

Село Арбанаси e на 26 км от селото. С монументалната и неповторима възрожденска архитектура от 16-17 в. на къщите и църквите и природните си дадености Арбанаси е истински рай за туристите.

Старопрестолният град Велико Търново е културен, исторически и туристически център с хилядолетна история.

Източници: http://bg.wikipedia.org, selo.bg
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: