ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Върбица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Върбица
1 / 3

Върбица е село в община Горна Оряховица, област Велико Търново.

В България има още четири населени места, носещи същото име – в община Бяла слатина, област Враца, в община Плевен, област Плевен, в община Върбица, област Шумен и в община Димитровград, област Хасково.

Селото е разположено североизточно съответно на 15 км от гр. Горна Оряховица,  на 25 км от гр. Велико Търново, на 8 км от гр. Долна Оряховица и на около 250 км от София. На 5 км минава главният път София - Варна. 

Върбица е разположена на 56 м надморска височина, на брега на река Янтра. Климатът се характеризира с топло лято и студена, снежна зима.
Населението наброява около 1100 души. Има автобусен транспорт до съседните населени места.

В селото има кметство, магазини, заведения и читалище. Тук функционират основно училище и целодневна детска градина. Медицинското обслужване е поето от един общопрактикуващ лекар, а най-близката болница е на територията на град Горна Оряховица.

Гостите на Върбица могат да видят следните забележителности:

Църквата "Св.Георги Победоносец" е построена през 1884г. В двора ѝ се намира единственият паметник на загиналите руски войни в община Горна Оряховица и на Гергьовден е традиционният събор на селото.
В село Драганово /13 км/ могат да бъдат посетени Часовниковата кула, Къщата-музей на Асен Разцветников, а в село Горски горен тръмбеш / 10 км/ - крепостта „Калето”, която е била охранителна станция по римския път от Марцианополис за Никополис ад Иструм.
Историческият музей в Горна Оряховица разполага с повече от 10000 експоната, проследяващи живота и бита на града.

 Източници: Мирела, http://www.g-oryahovica.orghttp://www.focus-radio.net
 Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: