ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с.Гъмзово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Видин - с. Гъмзово
1 / 9

Гъ̀мзово е село в Северозападна България. Намира се в община Брегово, Област Видин.

Разположено е на около 15 км северозападно от гр. Видин, на 12 км югоизточно от гр. Брегово и приблизително 209 км северозападно от гр. София.

Релефът на селото е хълмисто–равнинен, слабо пресечен от протичащи реки. Климатът в района е умерено-континентален със сравнително студена зима и горещо лято. Средната надморска височина достига 140 м.

Селото е електрифицирано и водоснабдено. По-голямата часто от улиците са асфалтирани, има покритие на мобилните оператори и автобусен транспорт до Видин и околните населени места.

Населението на Гъмзово наброява около 670 души.

Селото разполага с кметство, две църкви, целодневна детска градина, читалище с вокален и танцов ансамбли, поща, парк, площад, магазини и стадион. В покрайнините му е разположена електрическа подстанция. Училището не функционира. Децата посещават намиращите се в Брегово основно и средно училища. Отново там има общопрактикуващи лекари и стоматолози, а медицинските центрове на Видин предлагат специализирана помощ.

Забележителности и туризъм:

 

Река Дунав при Ново село предоставя възможности за отдих и риболов. Намира се само на 8 км североизточно.

В гр. Видин интерес за туристите представляват: крепостта „Баба Вида”, датираща от X век, свързана с отбраната на града през цялото Средновековие, крепостта "Калето", Кръстатата казарма с уредена в нея етнографска експозиция, Турският конак "Колука", Джамията и библиотеката на Осман Пазвантаглу, катедралата ”Св. Димитър”, Мавзолеят на първия български екзарх Антим I и др.

Източници: http://gamzovo.wordpress.com/, http://www.vidin-online.com/, http://bg.wikipedia.org/, Мирела, интернет.
Снимки: http://www.panoramio.com/, http://gamzovo.wordpress.com/.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: