ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Делейна

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Видин - с. Делейна
1 / 9

Делейна е село в Северозападна България. То се намира в община Брегово, Област Видин.

Село Делейна се намира на 13 км южно от гр. Брегово, 24 км северозападно от град Видин, 219 км северозападно от гр. София  и на около 2 км. от границата със Сърбия.

Разположено е в хълмиста местност, на 218 м надморска височина. Климатът е умерено-континентален, със сравнително студена зима и горещо лято.

Населението на селото наброява 354 души.

В с. Делейна има една църква, построена през 1869г., основно училище Кирил и Методий с детска градина към него (През 2002г. училището и детската градина са закрити), читалище "Светлина", основано през 1927г. (в което има възможност за прожектиране на филми), механа, кметство и фелдшерски кабинет. Най-близките образователни институции и медицинска помощ са в гр. Брегово.

Селото води началото си още от римско време, както и повечето села в област Видин.

Делейна е електрифицирано и водоснабдено. Улиците са асфалтирани, има покритие на мобилните оператори, интернет и автобусен транспорт до Видин и околните населени места.

Забележителности и туризъм:


На 1 км от селото се намира язовир Делейна - място за отмора, риболов и плаж.

През Делейна минава и Делейнска река, която също е подходяща за риболов.

На 4 км от селото се намира Алботинския скален манастир (запазен още от древността) и прочутата „Хайдук чешма“. Районът на манастира и чешмата е обвит в легенди за заровени съкровища. В началото на 90те години една от легендите се потвърждава, намерено е гърне със злато под една от плочите на чешмата.

В Делейна има 5 чешми с изворна вода, обикновено наименувани на местността, в която се намират - Новата чешма, Крина, чешмата на Мелницата, чешмата на Губи, чешмата на Бугарите.

В центъра на селото е издигнат внушителен паметник на 32-та жители от селото загинали през войните от 1912 до 1945г.

В гр. Видин интерес за туристите представляват: крепостта „Баба Вида”, датираща от X век, свързана с отбраната на града през цялото Средновековие, крепостта "Калето", Кръстатата казарма с уредена в нея етнографска експозиция, Турският конак "Колука", Джамията и библиотеката на Осман Пазвантаглу, катедралата ”Св. Димитър”, Мавзолеят на първия български екзарх Антим I и др.

Източници: http://bg.wikipedia.org, Мирела
Снимки: Facebook,

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: