ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Киреево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Видин - с. Киреево
1 / 9

Кирѐево е село в Северозападна България. Намира се в община Макреш, Област Видин.

Разположено е в полите на Стара планина, в близост до Българо-Сръбската граница, на около 25 км западно от с. Макреш, 54 км югозападно от гр. Видин и приблизително 200 км северозападно от гр. София.

Релефът е хълмист, а средната надморска височина е 395 метра. Климатът се характеризира със сравнително студена зима и горещо лято с малко количество валежи.

Селото е електрифицирано и водоснабдено. Има покритие на всички мобилни оператори и автобусен транспорт до град Видин.

Киреево има около 230 души население, на чието разположение са кметство, магазин, църква и читалище, в което се помещава туристически информационен център и етнографска сбирка. В съседното село Раковица /7 км югоизточно/ има основно училище и целодневна детска градина. По-голямата част от улиците в селото са асфалтирани. Има изградено и функциониращо улично осветление.

За здравето на населението се грижат един общопрактикуващ лекар и един стоматолог, намиращи се в Раковица, а областният център Видин предлага специализирана медицинска помощ.

Селото е заселено през 1880 г. и носи името на капитан Николай Киреев - руски офицер, командвал дружина от български доброволци в Сръбско-турската война, починал през 1976 година. Неговият гроб се намира в Раковишкия манастир "Св. Троица" /около 4 км югоизточно/.

 

Забележителности и туризъм:

Киреево е малко китно селце с чудесни възможности за развитие на селски туризъм. Намира се в близост до езеро, което е подходящо за риболов и водни спортове.
До селото минава екопътека, носеща името на растението Еrantis bulgaricus, срещащо се единствено по тези места. Екопътеката преминава през Петрова чешма, където кметът на Киреево е вдигнал заслон с пейки, край малко проучената пещера Мечата дупка, през вековни липови гори с дърво на 300 години и достига до връх Черноглав.

В района може да посетите:

Раковишкия манастир "Св. Троица", който се намира се на 4 км югоизточно от Киреево. Основан е през 10-11 век, а след падането на България под османска власт запада. Възстановен е през 17 век от Св. Пимен Софийски. В края на 18 век е опожарен. Понастоящем е реставриран и постоянно действащ.

Пещерата „Магурата”, намираща се на около 20 км от селото. Пещерата е една от най-красивите в страната, част от Стоте национални туристически обекта.

Белоградчишките скали – може би най-известните скални феномени в България, също част от Стоте национални туристически обекта. Намират се на 37 км югоизточно от Киреево.

Източници: http://www.vidin-online.com/http://bulgariaturism.blogspot.com/, http://kireevo.selo.bg/, Мирела, интернет.
Снимки: http://bulgariaturism.blogspot.com/, интернет.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: