ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Скалско

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - с. Скалско

 Скалско е село в община Дряново, област Габрово.

Отстои на 8 км западно от гр. Дряново, на 12 км североизточно от Габрово, на 28 км югозападно от Велико Търново, на 23 км югоизточно от град Севлиево и на около 200 км източно от София.

Селото е разположено в Предбалкана, на 519 м надморска височина. В непосредствена близост се намира микроязовир и протича река Янтра. Климатът се характеризира с топло лято и студена, снежна зима.

Населението наброява около 100 души. Има ежедневен автобусен транспорт, свързващ Скалско с Дряново и населените места в района.

В селото работят кметство и магазин. Най-близко разположените детски градини, училища и здравни заведения са разположени в град Дряново. На брега на язовира има ловна резиденция, която предлага възможност за настаняване, лов и риболов.

Туризъм и Забележителности: 

  • Селото е известно със скалния масив "Стражата", римския път свързващ Аугуста Траяна с Никополис ад Иструм и римския мост на р.Янтра.
  • Само на 13 км от селото се намира Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил" и пещерата "Бачо Киро". Дряновският манастир, основан през 12 век, е бастион на българската духовна култура. Пещерата Бачо Киро се намира западно от манастира, само на 5 минути пеша. Формирала се е от водите на Дряновската река и представлява лабиринт с обща дължина на галериите около 2 400 м. От тук минава и дряновската еко пътека.
  • В гр. Габрово може да се посети Етнографският музей "Етър". В музея са пресъздадени множество старинни работилници за традиционни народни занаяти. Комплексът разполага с хотел, ресторанти, механи и други заведения в народен стил.
  • На около 35 км от с. Скалско се намира язовир "Александър Стамболийски", който със своята дължина от 18 км предоставя всички възможности за ветроходство, гребни и водомоторни спортове, риболов и плаж.
  • На 12 км от селото има конна база.

Източници: skalsko.comdryanovo.bg
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: