ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Гурково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Гурково
1 / 2

Село Гурково е разположено в североизточна България и е част от област Добрич. Населението наброява около 650 жители, като част от тях са чуждестранни граждани, които са закупили и реновирали имоти в селото.

инфраструктура

В Гурково има ЦДГ, читалище, полицейски участък, добре заредени хранителни магазини, заведения, парк и стадион. Църквата "Св. Димитър" построена през 19 в. е една от културните забележителности на селото.

природа

Районът е естествен хабитат на много редки и защитени животински и растителни видове - пеперуда адмирал, бръмбaр носорог, еленов рогач, блатно кокиче, божур и др.
Основният поминък на жителите на Гурково е селското стопанство и предимно земеделие и зеленчукопроизводство. Отглеждат се пшеница, царевица, слънчоглед, ябълки и в повечето лични стопанства се отглеждат домати, краставици, картофи и др. зеленчуци.

туризъм

На 10км. от селото се намира гр. Балчик, в който можете да разгледате Ботаническата градина и романтичния дворец на румънската кралица Мария. Само на 20 км. северно от селото е гр. Каварна – столицата на летните рок фестивали. Наблизо са нос Калиакра и местността Яйлата, където могат да се видят делфини и редки видове птици.
Разположението на Гурково го прави удобно за ловен туризъм.

 

Източник: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: