ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Дебрене

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Дебрене
1 / 5

Дебрене е село в Североизточна България, част от община Добричка, област Добрич. Намира се на 28 км. от гр. Варна, на 19 км. от кк Албена и на 4 км. от главния път Варна-Добрич.

обща информация


Населението наброява около 90 човека. Надморска височина - 310 м. Намира се в равнинно-хълмист район, като почти отвсякъде е обградено с гори. Климатът е умерено-континентален като зимите са студени и ветровити с обилни снеговалежи, а летата са слънчеви и прохладни.

 

инфраструктура


Селото е електрифицирано и водоснабдено. Пътищата са в добро състояние. Има телефонна централа, интернет достъп, кабелна телевизия и покритие на всички мобилни оператори. В селото има кметство, православен храм, хранителен магазин, кръчма.

природа


Дебрене е много чисто и тихо село, намира с в район без промишлено замърсяване. Самото село се намира изключително лесно - по вятърните турбини встрани от пътя.
Дебрене е предпочитана крайна дестинация за постоянно или сезонно пребиваване от много чужденци, главно заради чистият въздух, обширната зеленина и близостта му до областният град Варна и морето.
Разработен е проект за изграждането на вторият по големина, след този в Каварна, ветроенергиен парк. Досега в селището са монтирани три ветрогенератора, като двата са с мощност по 400 киловата, а третият - 250 киловата. Те са изградени миналата година и вече са включени в енергийната система на страната.

 

забележителности и културни събития

  • Крепост при с. Дебрене - късноантична и средновековна крепост. Археологическите разкопки са установили три периода на обитаване. Първите два се отнасят към късноримската и ранновизантийската епохи, а третия към раннобългарското средновековие, където в края на 9 век над късноантичните руини възниква старобългарско селище, просъществувало най- късно до средата на 10 век.
  • Фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" е ежегоден празник на уникалните, вечно живи и неизчерпаеми в многообразието си фолклорни традиции с над 40 - годишна история. Съборът има конкурсен характер. Провежда се на 5 естради в красивия горски резерват край с.Дебрене. Една отвесна канара вначалото служи за декор на изпълнителите, наблизо се чувал тихият ромон на водата от чист извор... Казвали му “Хайдушкото кладенче”. Поради своята значимост фестивалът е включен в Националният Културен Календар на България.
  • Село Дебрене се намира само на 3 км. от село Прилеп (Чукурово), известно с това, че там бе посрещнат принц Чарлз на посещението си през 2003 година.
Източници: http://wikipedia.org; http://www.dobrichmedia.com
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: