ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Дъбовик

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Дъбовик
1 / 6

Дъбовик е село в Североизточна България. То е част от област Добрич, община Генерал Тошево. Намира се на 6 км. от гр. Генерал Тошево, на 18 км от град Добрич, на 60 км от град Варна и на 40 км. от град Балчик.

обща информация

Население 184 човека. Надморска височина - 257 м. Климатът е умерено-континетален с ясно изразени четири сезона - пролет, лято есен и зима.
Старото име на селото е Харманлък, което преведено от турски буквално значи място за сеене на жито или хамбар за жито. През 1942 година селото е преименувано на Дъбовик. Името си населеното място дължи на дъбовата гора, която се простирала наблизо. За съжаление тя е изсечена през 50-те години. Днес от нея са останали само 12 вековни дървета.

инфраструктра


Изградена е много добра инфраструктура - пътят до селото е в много добро състояние, селото е електро- и водоснабдено. В читалището има библиотека, група по автентичен фолклор, кръжок по плетиво. Църквата в село Дъбовик е строена през 1953 г. и е била ремонтирана през 2009 година. В църквата се съхраняват четири много стари икони. Дъбовик разполага също с редовен градски транспорт до околните градове и села, поща, кръчма, медицински пункт, магазин, парк.
Основното препитание на хората тук е земеделието. Земята се обработва основно от арендатори. Трима са крупните животновъди.
Близостта на селото до градовете Добрич и Генерал Тошево и до морският бряг го правят изключително атрактивно. Няколко английски и руски семейства вече са закупили къщи в селото, запленени от тишината, спокойствието и красотата на природата.

 

Забележителности

  • Мемориална експозиция "Дора Габе" - намира се в сградата на читалището. Съдържа фотоси и лични вещи на на поетесата открита през 1995 година
  • Паметник на Дора Габе

 

Източник: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: