ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Житница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Житница
1 / 6

Житница е село в Североизточна България, част от община Добричка, Област Добрич. Намира се на 30 км южно от границата с Румъния, на 77 км северно от гр. Варна, на 26 км северозападно от гр. Добрич, на 60 км от Балчик. В непосредствена близост е международно летище Варна. Недалеч са едни от най - популярните Български курорти като Златни Пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Албена.

 

обща информация

Релефът е равнинен и изключително благоприятен за развитието на модерно земеделие и други дейности. Климатът е умерено-континентален, характеризира се със студена зима, слънчева пролет, горещо лято и топла есен. Количеството на валежите през годината е сравнително малко. Населението наброява около 550 души.

инфраструктура

Селото е с добре устроена инфраструктура. На разположение на жителите му са читалище, здравна служба, училище, детска градина, бензиностанция, множество заведения и магазини. Пътищата са в добро състояние. Селото е електрифицирано и водоснабдено. Има покритие на всички мобилни оператори. Редовен обществен транспорт свързва селото с гр. Добрич и околните села.
Близо до селото са открити останките на древна крепост.

природа

Спокойствието и красивата природа на Житница я прави привлекателно място за отдих и постоянно живеене. Районът е земеделски и основнят поминък на жителите му са предимно земеделие, зеленчукопроизводство и животновъдство.

Текст: Мирела
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: