ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Коларци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Коларци
1 / 12

Коларци е село в Североизточна България, част от община Тервел, област Добрич. Намира се на 45 км северозападно от гр. Добрич, на 22 км източно от гр. Тервел и на 100 км северно от гр. Варна. Селото се намира в район известен като "Добруджа" - житницата на България.

обща информация

Релефът е равнинен. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято, слънчева есен, студена зима с обилни снеговалежи и хладна пролет.  Населението наброява около 660 души. Надморска височина - 217 м. Старото име на селото е било Арабаджии.

история

Коларци е сред населените места в Добруджа, за чието минало има запазени достатъчно сведения. Предполага се, че още през 3-4 в. тук е имало трако-римско селище. За това свидетелстват некрополите наоколо и намерените в тях монети, украшения, оръжия, керамика, сечива. Писмени данни за селище с името Арабаджии намираме в османски данъчни регистри от 1676 г. Предполага се, че турското си название селото дължи на неколцина занаятчии, които са изработвали каруци. Селището е местено няколко пъти.

инфраструктура

В селото има кметство, здравна служба, хранителни магазини, кафене,  поща, парк с красива розова градина, ЦДГ, училище, читалище с богата библиотека. Коларци е напълно електрифицирано и водоснабдено. Има интернет достъп и покритие на всички мобилни оператори. Пътищата са в отлично състояние - участъкът Добрич - Силистра беше напълно подновен през 2011 г. Има редовен автобусен транспорт до градовете Тервел и Добрич и околните села.
Природата е забележителна. Има много стари чешми, няколко от които и до днес текат. Местността 'Узун Кулак, е осеяна с разнообразни дървета, които придават неповторима красота на местността. На югоизток от селото преминава т.н. Суха река, красив каньон в който има зарибен язовир и множество красиви водолюбиви птици. Край селото има гори, ливади, обработваеми земи, наблизо има пещери. Има подземни води, които са „уловени“ и използвани за изграждането на две големи чешми край селото.

 

перспективи за развитие

В селото има много млади хора. Безработицата не е сериозен проблем – работа има за всеки, на когото му се работи. Работни места осигуряват местните арендатори, шивашките цехове в Тервел, фирми от Добрич.
Основният поминък и днес за хората е свързан с обработката на плодородната добруджанска земя и животновъдството. В селото има частна овцеферма, напълно съобразена с изискванията на ЕС. Благодарение на обширните поля със слънчогледи и горски цветя успешно се развива и пчеларството.
Главният път Добрич – Силистра е голямото предимство на Коларци. След присъединяването на страната ни към ЕС трафикът е станал още по-интензивен. Поне веднъж седмично тук спират организирани групи румънци. Затова хората в Коларци са убедени, че селото им никога няма да обезлюдее.

културни събития

  • Ежегодно се провежда сбор на 6 септември. Като местни празници селските сборове (събори) водят началото си от далечни времена, като се събират в радост и местните хора, и гости от близо и далече. Българинът и особено добруджанецът е много трудолюбив, но обича и да се весели. На празник отпуска душата си, пее и танцува, ходи на гости в свои близки и приятели, слага богати трапези, отрупани с храна и питиета.


Източник: интернет
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: