ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Нейково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Нейково
1 / 6

Нейково е село в Североизточна България, част от община Каварна, Област ДобричНамира се на 28 км северно от гр. Каварна, на 56 км източно от гр. Добрич, на 18 км северозападно от гр. Шабла, на 81 км североизточно от гр. Варна и на 10 км от морето.

обща информация

Намира се в Дунавската равнина, която се характеризира с низинен и хълмисто-платовиден релеф и малко валежи. Климатът е умереноконтинентален, под влиянието на близостта на Черно море. Характеризира се с горещо лято - в началото му се наблюдават големи количества валежи, докато към края на лятото е характерно засушаване. Зимата в региона е студена със силни ветрове. Често има снежни бури и навяване на преспи, което води до затруднение в движението. Населението наброява около 95 жители. Надморска височина - 63 м.

инфраструктура

Изградени са читалище с библиотека, храм.Медицинското обслужване е поето от общопрактикуващ лекар в с. Белгун – на 8 км западно от с. Нейково, а болница има в гр. Каварна. Най-близките целодневна детска градина и начално училище се намират в с. Септемврийци – на 5 км западно от селото, а среднообразователно училище има на територията на гр. Шабла. Достъпът до с. Нейково се осъществява по асфалтов път. Селото е електрифицирано и водоснабдено.  Има редовен автобусен транспорт до гр. Каварна и околните села.
Близостта до Черно море прави с. Нейково доста атрактивно. Районът предлага прекрасни условия за риболовенселскиподводенархеологичен и голф-туризъм.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

 

  • На територията на гр. Шабла се намира най-старият морски фар на Балканския полуостров, а според някои сведения и в Европа. Той е копие на Александрийския фар, но е по-малък.
  • На 21 км югоизточно от селото и на 3 км от гр. Шабла се намира Шабленското езеро – с резерв от непокътнато разнообразие от животински, морски и растителни видове, а на 25 км югоизточно се намира Шабленска Тузла, известна с лечебната си кал.
  • На 13 км източно, в с. Езерец, са разположени две нови голф-игрища. 
  • В гр. Каварна могат да се посетят Градският музей, Етнографският комплекс, експозиция "Добруджа и морето" и народно читалище "Съгласие", основано през 1890г. Градът е известен и с ежегодния си Каварна Рок Фест.
  • На 40 км. югоизточно от селото се намира националният археологически резерват „Яйлата”.

Източници: bg.wikipedia.orgkavarna.bg
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: