ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Спасово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Спасово
1 / 8

Спасово е село в североизточна България, част от община Генерал Тошево, обл. Добрич. Намира се на 28 км
източно от общинският център Генерал Тошево, на 50 км североизточно от областният център гр. Добрич, на
21 км от морския бряг и Дуранкулак и на 7 км южно от границата с Румъния.

 

обща информация

Населението наброява около 980 жители. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято, слънчева есен, студена зима с обилни снеговалежи и свежа пролет. Релефът е равнинен. Надморска височина - 150 м.

 

инфраструктура


В селото има училище, ЦДГ, читалище с богата библиотека, православен храм, кметство, магазини за хранителни и битови стоки, кафе-сладкарница, детска площадка, малък парк, пощенски клон, лекарски кабинет. Селото е водоснабдено и електрифицирано, пътищата са в добро състояние. Редовен градски транспорт свързва Спасово с общинският център Генерал Тошево и околните села. Селото е тихо и спокойно, а районът е екологично чист, далеч от индустриални производства.

перспективи за развитие


Понастоящем се разработва инвестиционнен проект „Ветроенергиен парк село Спасово”, свързан с изграждане и експлоатиране на ветроенергиен парк с основно предназначение производство на електрическа енергия от 60 ветрогенератора с капацитет около 150 – 180 мегавата. Окончателно завършен проектът ще бъде през 2011 г, като с това ще се осъществи най-голямата инвестиция на територията на общината.
Местните хора са ангажирани предимно в селското стопанство. В районът има благоприятни условия за развитието на овцевъдство и пчеларство. Отглеждат се пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

забележителности

  • На 22 км от Спасово се намира Дуранкулашкото езеро, което е природен резерват и предлага уникални възможности за риболов, познавателен туризъм /на остров сред езерото е открит храм на богинята Кибела от 3 в. пр. н/ и отдих сред красотата на непокътнатата природа. Територията на езерото е естествен хабитат на множество защитени видове птици, което го прави привлекателна дестинация за любителите на орнитологията.


Източници: http://mitropolia-varna.org, www.wikipedia.org
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: