ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

КРАНЕВО

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Кранево
1 / 8

Кранево е селище в община Балчик, област Добрич. Намира се на 24 км североизточно от Варна и 42 км югоизточно от Добрич.

обща информация

Климатът е морски, със слабо континентално влияние. Средната годишна температура е 12° С. Лятото е слънчево и горещо, а есента - влажна и топла. Крайбрежната плажна ивица е обширна, със светъл пясък и слаб наклон на прибрежното морско дъно. Селището е морски курорт от местно значение с население около 700 жители. До 1942 г. селището е известно под името Екрене.
Разположено край Черно море на височина 20 м, от юг и югозапад до Кранево достигат най-североизточните разклонения на франгенското плато. Край селището тече Краневска река.
Близо до Кранево са курортните комплекси Златни пясъци и Албена.

история

На юг от селото, на най-високата част на Франгенското плато, има останки от римската крепост, в района на Националния детски комплекс - от римско селище (ІІ в.). При Кранево личат останки от валове, играли важна роля в защитата на източната граница на І-вата българска държава. Селото се споменава в турски регистри от 1573 и 1676 г. с името Екрене. По Букурещия мирен договор от 1913 г. то остава под румънска власт. Върнато е на България по силата на Крайовския договор от 1940 г.

инфраструктура


В селото има здравна служба, 2 детски градини, физкултурно дружество. Началното училище е основано 1890 г., освен него в селището има основно училище, читалище, основано през 1942 г. Удобни автобусни връзки свързват Кранево с Балчик, Каварна, Добрич и Варна.
Непосредствено до плажната ивица са къмпинг Екзотика и къмпинг Интернационал. В южната част на плажа, запазена от висок скат на платото, има Национален детски комплекс. На север от Кранево, в долината на Батова река има лонгозна гора.
Освен туризмът, традиционно в районът се развиват и лозарство, овощарство, зеленчукопроизводство.

Източник: Мирела
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: