ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Божурец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Божурец
1 / 5

Божурец е село в Североизточна България част от община Каварна, област Добрич. Намира се на 12 км от
Балчик, на 22 км от курорта „Албена“, на 32 км от „Златни пясъци“, на 5 км от гр. Каварна и на 250 м от брегът на Черно море.

 

обща информация


В Божурец днес живеят малко над 100 души. Повечето от тях са пенсионери. По-младите хора са започнали да се завръщат в селото, тъй като, покрай многобройните комплекси, които се строят в селото, се разкриват и много нови работни места.
Селото е разположено върху плато. Равнинният терен на местността завършва внезапно с почти отвесни скали, разкривайки неописуема гледка към черноморската шир. Гледката, която се разкрива тук наистина е прекрасна. На север се вижда нос Чиракман, а между терасовидно подредените скали са разхвърляни малки плажове.
Старото име на селото е било Михал бей. Предполага се, че е кръстено на богат християнин, към когото управниците по време на турското робство са били благосклонно настроени. Новото си име то дължи на особен вид божур, който расте на платото.

инфраструктура


Божурец е курортно селце. В него има хотел, вили и къщи за гости, магазини за хранителни стоки, много комплекси, увеселителни заведения. Средствата за изграждане на параклисът в селото са от дарител. Общината пък е отстъпила безвъзмездно парцела. Храмът носи името на Св. Николай Чудотворец. В Божурец могат да се видят и типичните за Добруджа жилища, а също и не толкова често срещаните каменни дувари и сгради от дялан камък. Характерно за селото е, че всяка къща разполага с по няколко декара дворно място. Недалеч от селото се намира мегапроектът на световноизвестният голф-играч Гари Плейър, който включва и голф-игрище с 18 дупки.
Притокът на инвеститори е оказал ползотворно влияние и върху инфраструктурата на Божурец. Поставени са тръби за канализация, изградени са канализационни съоръжения, изграден е и втори трафопост. В предходния мандат е имало проблем с водоснабдяването. Сега селото се захранва от помпена станция с обновени съоръжения и проблем със спирането на водата няма.

природни дадености и развитие

Природата в района е уникална. Скалната тераса над морето е естествен хабитат за различни редки и застрашени животински и растителни видове. По белите мергели, които са пълни с фосили от топлото, изчезнало Сарматско море, могат да се видят степни растения, някои от които се срещат само в този район на България и дори в света. Невероятно богата е и фауната на това място. Срещат се много костенурки, редки насекоми и десетки видове птици.
Каменистата почва възпрепятства развитието на земеделие, което е основен отрасъл в региона, но пък местността и неповторимата гледка, която се разкрива от платото, са привлекателни за инвеститори и туристи.
Божурец безспорно е едно от най-бързо развиващите се населени места. Перспективите тук са многобройни и условията са отлични за развитието на туризъм. Нека се надяваме, че бързо развиващата се инфраструктура в района няма да отнеме от девственото очарование на това райско кътче.


Източници: www.wikipedia.org; www.dobrichmedia.com
Снимки: Мирела и интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: