ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бранище

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Бранище
1 / 19

Бранище е село в Североизточна България, част от община Добричка, Област Добрич. Намира се на на 3 км от областният град Добрич, на 28 км от морето, на 40 км от летище Варна.

обща информация

Населението му наброява 411 човека. Надморска височина 270 м. Релефът е равнинен. Характерен за района е умерено-континенталният климат с ясно изразени четири сезона. Името на селото "бранище" на старобългарски означава "резерват", "място, което се пази".

инфраструктура


В селото има ЦДГ, читалище с библиотека, православен храм, хранителни магазини, кафене, кръчма, бензиностанция, малък парк, предприятие за изследване, преработка и износ на пчелен мед, изградено със средства от САПАРД.
Инфраструктурата е отлична - Бранище е разположено на главният път Добрич-Албена, който е в отлично състояние, селото е електрифицирано и водоснабдено. Редовен градски транспорт свързва населеното място с гр. Добрич и околните села. Налични са всички съвременни комуникации - сателитна телевизия, интернет, покритие на всички мобилни оператори. Близостта на гр. Добрич /само на 5 мин с кола/, осигурява всички удобства и услуги на модерният живот - достъп до квалифицирана медицинска помощ, държавни и културни институции.

природа


Въпреки близостта си до големия град природата в село Бранище е съхранена и екологично чиста. Селото е тихо и спокойно и много от жителите на Добрич идват тук през уикендите за да се насладят на спокойният ритъм на живот в селото. Местните жители са заети в зърнопроизводство, производство на плодове и зеленчуци, пчеларство и животновъдство. Много от тях работят в гр. Добрич. Селото предлага отлични условия за развитието на селски, културен и еко-туризъм.

Източник: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: