ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ведрина

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Ведрина
1 / 5

Ведрина е село в Североизточна България, част от община Добрич, област Добрич. Намира се на 15 км от гр. Добрич, на 17 км от гр. Вълчи дол и на 53 км от гр. Варна.

обща информация

Релефът е разнообразен - ниски хълмове, широколистни горски масиви и обширни плодородни поля създават интригуващ пейзаж. Климатът е умерено-континентален - пролетта е слънчева, лятото - горещо, есента - хладна и дъждовна, а зимата - студена и с обилни снеговалежи. Населението на селото е около 600 човека. Тук са последните разклонения на Стара планина и надморската височина /305 метра/ е над характерната за Добруджа.

история

Старото име на селото е било Кадъ кьой, което в превод от турсик език означава "кадийско село". Наречено е така, защото по време на Турското робство в това село е било седалището на кадията /съдията/. И до сега в северозападния край на селото има останки от кладенец известен под името кадийски. Легендата разказва, че е строен и се е ползвал лично от кадията.
Настоящото име на селото "ведрина" по удивителен начин описва природата, която го заобикаля. През по-голямата част от годината времето е ясно, грее слънце, няма облаци, мъгла, а въздухът е чист и свеж.

инфраструктура

Най-голямата гордост на местните хора е новата училищна сграда с 12 класни стаи и два кабинета, обзаведени с най-новите съвременни технически средства. На територията на училището се помещават и новата детска градина, асфалтирана площадка от 450 кв.м., физкултурен салон и работилница - един истински учебен комплекс. В селото има, също така, и кметство, пощенски клон, православен храм построен през 1848 г, който в миналото е помещавал и килийно училище, лекарски кабинет, зъболекарски кабинет, читалище с богата библиотека, хранителни магазини, кафене. В процес на обособяване е музейна сбирка. Тя ще представя предмети от бита и автентични носии.
Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено. Разполага и със собствен водоизточник. Налични са всички съвременни комуникации - интернет, покритие на всички мобилни оператори, кабелна телевизия. Пътищата са в много добро състояние. Редовен автобусен транспорт свързва Ведрина с гр. Добрич и околните села.

перспективи за развитие

Ведрина е едно от големите села в общината и има голям потенциал за развитие. На територията му функционират шивашки цех, цех за производство на обувки, частен кравекомплекс. Отделно от това, частна земеделска кооперация обработва плодородните земи около селото и създава заетост и за сезонни работници.
На 4 км от селото има два красиви, зарибени язовира /в с. Ново Ботево и в с. Одринци/- прекрасни места за риболов, пикници и отмора сред тишина и спокойствие.
Няколко имота във Ведрина са закупени от чужденци. Селото е предпочитано заради добрата си инфраструктура, отлични транспортни връзки, близостта си до областният център, както и заради чудесната природа и здравословния климат.
Традиционно местните хора са били заети в овцевъдството и земеделието. И в наши дни в района има отлични условия за развитието на селскостопански дейности, животновъдство и пчеларство.

 

Източник: www.dobrichmedia.com
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: