ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Гостиля

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Гостиля
1 / 8

Гостиля е село в Северна България. Намира се в община Долна Митрополия, област Плевен.

Отстои на 29 км северозападно от Долна Митрополия, на 41 км в същата посока от Плевен и на 27 км пак в този посока от гр. Тръстеник. Съседното село Ставерци е на 5 км източно, а град Кнежа е на 16 км югозападно. Столицата София е на 162 км югозападно, а град Искър е на 17 км южно.

Намира се в централната част на Дунавската равнина, на левия бряг на р. Искър, а надморската му височина е 51 м. Климатът в района е умерен и се характеризира със студена зима и горещо, сухо лято, количеството на валежите е малко. 

Постоянното население наброява около 274 души.

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места.

В селото функционират кметство, читалище, католическа църква и смесен магазин. Най-близките детска градина и училище са в съседното село Ставерци, където работят също лекар и зъболекар. Най-близката болница е в гр. Кнежа.

Местните са заети предимно в селското стопанство. Отглеждат се най-вече зърнени култури, слънчоглед, царевица и лозя.

През 2010 жителите му отпразнуват 120 години от създаването на село Гостиля от банатските българи, завърнали се след Освобождението.

Тук протича и река Гостиля, която до селото се влива в р. Искър, което създава отлични условия за риболов и излети сред природата.

В Кнежа туристите могат да посетят лесопарк "Гергана". Там са изградени зоокът, обитаван от мечки, елени, пони, кози и др., места за отдих и пикници, барбекю и детски площадки. 

На около тридесет километра, близо до с. Гиген, се намира античното селище Улпия Ескус. Там могат да бъдат видени останки от римски и византийски град.

Източници: http://bg.wikipedia.org http://gostilia.selo.bg
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: