ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Дъбован

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Дъбован
1 / 5

Дъбован е село в Северна България. Намира се в община Гулянци, област Плевен

Отстои на 12 км северозападно от гр. Гулянци, на 37 км западно от гр. Никопол и на 48 км северно от гр. Плевен. Съседното село Загражден е на 5 км западно, а столицата София е на 197 км югозападно. 

Разположено е в Дунавската равнина, на брега на р. Дунав, а надморската му височина достига 29 м. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято и студена зима.

Постоянното население наброява 558 души.

Автобусен транспорт го свързва с общинския център. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи, а улиците са осветени и асфалтирани. Мобилните оператори имат покритие. 

Тук функционират кметство, читалище, детска градина, магазин и кафене. Един общопрактикуващ лекар се грижи за здравето на местните. Най-близката болница, както и училища са на територията на Гулянци.

До селото има малък язовир, подходящ за любителски риболов. Брегът на река Дунав е любимо място за почивка и плаж.

Най-интересната историческа забележителност наблизо е археологическият резерват Улпия Ескус до село Гиген (15 км). Той е паметник на културата с национално значение и представлява останки от римски и византийски град.

Източници: http://www.dabovan.hit.bg/ http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: