ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ленково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Ленково
1 / 2

Ленково е село в Северна България. Намира се в община Гулянци, област Плевен

Отстои на 8 км южно от гр. Гулянци и на 28 км северно от гр. Плевен. Съседното село Шияково е на 4 км в същата посока, а столицата София е на 193 км югозападно.

Разположено е на няколко хълма в Дунавската равнина, а надморската му височина е между 100 и 199 м. Климатът е умереноконтинентален със студена зима и топло лято, количеството на валежите е малко, най-многобройни са през месеците май и юни. 

Постоянното население наброява около 432 души. 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Село Ленково е сравнително добре уредено, като главните улици са асфалтирани и осветени. Изградени са водопреносни и електропреносни мрежи. 

Тук функционират кметство, читалище, магазин и заведение. Един стоматолог работи в селото, а най-близките лекари и болница са на територията на общинския център. Най-близката детска градина е в съседното село Шияково, а училища ще намерите отново в гр. Гулянци. 

Туризъм и забележителности

В селото има православна църква "Св. св. Константин и Елена"

Културното и архитектурно наследство в общината е представено основно от археологическия резерват "Улпия Ескус", в село Гиген (28 км северозападно), който е обявен за паметник на културата с национално значение. Той представлява останки от римски и византийски град. 

Заслужава си да се разходите и до Панорама Плевенска епопея в гр. Плевен, където може да разгледате също парка Кайлъка, Музея на виното, Скобелев парк и къщата-музей „Цар Освободител Александър II”. 

Източници: http://bg.wikipedia.org http://www.gulyantsi.net
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: