ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Пелишат

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Пелишат
1 / 6

Пелишат е село в Северна България. Намира се в община Плевен, област Плевен

Отстои на 21 км югоизточно от гр. Плевен, на 6 км югозападно от гр. Пордим и на 186 км североизточно от столицата София.

Намира се в равнинен район, а надморската му височина е 203 м. Климатът се характеризира с горещо и сухо лято, докато зимата е студена. Многобройни валежи падат през месеците юни и февруари. Често явление са градушките. 

Постоянното население наброява около 725 души. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи.

Тук функционират кметство, основно училище, читалище, църква, магазини и заведения. За здравето на местните жители се грижат двама общопрактикуващи лекари. Специализирана медицинска помощ ще получите на територията на гр. Плевен, а най-близката детска градина е в гр. Пордим.

Туризъм и забележителности

Специфични за района са липовите и церовите гори, както и тези от бяла акация.

В местностите Пещерата и Мерково са намерени находища от каменни оръдия на труда, каменнен чук, стъргалка от кремък, бронзова брадва, както и други предмети от праисторическата епоха.
Между Нейковата и Лачевата чешма пък са открити зидария от камък, тухли, хоросан, водопроводни тръби от римско време. Там е имало римска баня с гореща минерална вода. При Лачевата чешма има останки от римски път.

Пелишат има над 80-годишна футболна история и големи традиции в тази игра. Футболният клуб "Пелезо" се състезава във "В" група.

Любопитен факт е, че на остров Гринуич в Антарктика се намира морски нос кръстен на селището.  

В Плевен пък може да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното.

Природни обекти, до които трябва да си направите екскурзия са каньонът на р. Чернелка (29 км), пещера Капчука (24 км) и Деветашката пещера (21 км).
 
Източници: http://bg.wikipedia.org http://www.pleven.bg/
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: