ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Реселец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Реселец
1 / 3

Реселец е село в Северна България, в община Червен бряг, област Плевен.

Отстои на 6 км югозападно от гр. Червен бряг, на 64 км в същата посока от гр. Плевен, на 122 км североизточно от гр. София.

Населението наброява около 1 070 жители.

Разположено е на границата между Предбалкана и Дунавската хълмиста равнина, на надморска височина от 209 м. 
Климатът е умереноконтинентален. Зимата е студена, като средната януарска температура е -3 С. Лятото е прохладно със средна юлска температура от около 23 С. 
Тук протичат реките Ръчене и Белилото.

Селото е с добре поддържана инфраструктура. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи.
Тук функционират  Целодневна Детска Градина,  Основно Училище "Отец Паисий", Читалище "Тодор Попов",  лекарска практика.
Редовен автобусен и ж.п. транспорт свързва населените места в областта. Селото е гара на железопътната линия София-Варна.

Основната производствена дейност на предприятията, намиращи се на територията на общината, е в областта на военната промишленост, машиностроенето, трикотажната индустрия и хранително-вкусовата промишленост.
Природните и климатични условия оказват положително влияние върху развитието на селското и горското стопанство. Добро развитие има зеленчукопроизводството, което задоволява основно личните нужди на селските стопани. Също така застъпено е и животновъдството (говедовъдство, свиневъдство, птицевъдство).

Туризъм и забележителности

Цялата околност е осеяна с природни образувания, множество пещери и предлага интересни туристически маршрути по внушителни речни каньони. Това е едно от малкото места у нас, където се срещат скорпиони.
В района има много групи от скални кули с височина от 20-30 м, които наподобяват различни фигури. Най-известните от тях са Куклите и Купените. Високо в скалния венец до река Ръчене се вижда скален прозорец, който заедно със скалите около него образува ясна фигура на огромен слон. На около километър от селото се намира Пропадалото. Местност, която е пропаднала с около 30 м и е оградена от отвесни скали.

На 1,5 км от центъра на Реселец се намира античната крепост Калето. Голяма част от крепостната стена е запазена и до днес, а зад нея се откриват стени от големи сгради. Изворните води от местността Добри дол, са били отвеждани чрез античен водопровод от глинени тръби до крепостта. Той е обновен с нов, който следва трасето на античния и водоснабдява местната хижа. В землището на селото има четири надгробни могили а в самото село има средновековен некропол. Водопадът Скока, на река Белилка е с височина 9 м, но представлява доста интересна природна забележителност, поради нестандартния си вид.

Река Искър също предлага чудесни възможности за воден туризъм, риболов, плаж, разнообразен отдих сред природата. Реката Южно от Червен бряг все още протича в каньон, който макар и не така импозантен като Искърският пролом, е привлекателен туристически обект.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: