ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Садовец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Садовец
1 / 12

Садовец е село в Северна България. То се намира в община Долни Дъбник, област Плевен.

Отстои на 8 км югозападно от с. Телиш и на 9 км от с. Ракита. На 16 км югозападно е гр. Долни Дъбник, на 36 км югозападно - Плевен, а на 28 км североизточно е Червен бряг. Столицата София е на 136 км югозападно от селото. 

Има редовен автобусен транспорт и добра инфраструктура.

Садовец попада между Дунавската равнина и Предбалкана, а надморската му височина е 186 м. Природата около селото е изключително красива.  

Климатът е умерен, но се характеризира с цикличност на сезоните - меките зими се редуват със сурови, дъждовните и прохладни лета със сухи и горещи. Плодородната почва и благоприятният климат създават условия за отглеждането на всякакви посеви, зеленчуци, лозя и овошки.

Постоянното население е около 2 300 души.

В селото функционират основно училище, детска градина, читалище, църква, поща, магазини, ресторант и аптека. Общопрактикуващ лекар и стоматолог работят в селото. Най-близката поликлиника е в Долни Дъбник, а специализирана медицинска помощ може да потърсите в Плевен.

Има изградени електрическа и водопреносна мрежи, както и канализация. 

Туризъм и забележителности

Река Вит минава през селото, а в този си участък тя е бистра и чиста. Заслужава си да се разходите до местността Студенец, а на около 5 км от селото може да се посети античната крепост Калето, която се намира на десния бряг на малка река. 

Районът около Садовец предлага отлични условия за приятна почивка и туризъм, а дори и за екстремни изживявания - с двайсетината пещери, сред които Седларката, Гинина дупка и Чашкодрена, до които може да си направите излет.

Източници:http://bg.wikipedia.org 
Снимки: http://www.panoramio.com/ http://www.snimka.bg/ 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: