ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Сомовит

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Сомовит
1 / 7

Сомовит е село в Северна България. Намира се в община Гулянци, област Плевен

Отстои на 12 км североизточно от гр. Гулянци, на 43 км северно от гр. Плевен и на 197 км североизточно от гр. София. Съседните села Долни вит и Милковица са съответно на 4 км и на 6 км южно. 

Разположено е на самия бряг на река Дунав, на надморска височина около 50 м. Климатът е умереноконтинентален със студена зима и топло лято, количеството на валежите е малко. В землището му преобладават гори от акациеви и тополови дървета. 

Железопътен и автобусен транспорт го свързват с останалите населени места. Има изграденото пристанище, което заедно с Никопол образува ГПП Сомовит-Никопол.

Селото е едно от големите в общината и е много добре уредено. Главните улици са асфалтирани и осветени, изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Построен е вятърен парк за производството на електричество. В Сомовит се намира най-високият на Балканския полуостров ветрогенератор. Покритие имат всички мобилни оператори. 

Постоянното население наброява 710 души.

Тук функционират кметство, читалище, детска градина, магазин и заведение. За здравето на хората се грижат един общопрактикуващ лекар и един стоматолог. Основно училище има в с. Милковица. Най-близките средни училища, медицински център и болница са на територията на град Гулянци.

Туризъм и забележителности

Църквата "Св. Николай" в селото датира от 1859 г., а десет години по-късно е осветена. 

Името на Сомовит произлиза от това, че в миналото местните рибари продавали из цялата страна големи сомове. Днес, реката също е добро място за риболов, както и за плаж, и почивка.

Интересен факт е, че на остров Робърт, който е част от Южни Шетландски острови в Антарктика, има нос кръстен на селото.

Поради благоприятното си местоположение, то е обитавано от III-IV пр. р. Хр. Има находки от тракийско време, както и некрополи, бронзови монети и други обекти от римската епоха. 

Културното и архитектурно наследство в общината е представено основно от археологическия резерват "Улпия Ескус", в село Гиген (32 км), който е обявен за паметник на културата с национално значение. Той представлява останки от римски и византийски град. 

Източници: http://bg.wikipedia.org http://uchilishta.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: