ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Търнене

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Търнене
1 / 3

Търнене е село в Северна България. Намира се в община Плевен, област Плевен.

Отстои на 15 км югозападно от град Плевен и на 157 км североизточно от столицата София. Съседното село Дисевица е на едва 1 км северно, а село Къртожабене е на 6 км югоизточно. 

Намира се в равнинно-хълмист район на левия бряг на р. Вит, а надморската му височина е 177 м. Климатът се характеризира с горещо и сухо лято, докато зимата е студена. Многобройни валежи падат през месеците юни и февруари. Често явление са градушките.

Редовен автобусен транспорт го свързва с град Плевен. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Всички мобилни оператори имат обхват.

Постоянното население наброява около 1021 души.

В Търнене работят кметство, основно училище, читалище, църква, търговски обекти и заведения. Най-близката детска градина е в с. Дисевица. За здравето на местните жители се грижат двама общопрактикуващи лекари и един стоматолог. Специализирана медицинска помощ ще получите в здравните заведения на територията на гр. Плевен.

Туризъм и забележителности

Близкото село Къртожабене е начална точка на екопътеката на живописния каньон на р. Чернелка, който задължително трябва да разгледате.

Любителите на риболова могат да се разходят до яз. Горни Дъбник (18 км), който предоставя добри условия за практикуването му. 

В Плевен може да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: