ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Белозем

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Белозем
1 / 10

Белозем е село в Южна България, част от Община Раковски, Област Пловдив.

Отстои на 38 км североизточно от гр. Пловдив и на 17 км югоизточно от гр. Раковски.

Населението наброява около 4000 души.

Релефът е  равнинно-хълмист, със средна надморската височина от 130 м.
Климатът в района е преходно-континентален, като се характеризира с мека зима със средна температура около -2ºС и топло сухо лято със средна температура около 28ºС.

Селото е благоустроено и с отлично уредена инфраструктура, като включва пълна електрификация, водоснабдителна система, частична канализация, телефонизация, интернет и кабелна телевизия.

На около 3 км преминава автомагистрала „Тракия”, а до самото село има ж.п. гара по линията Пловдив-Бургас, като там спират всички категории влакове.

Има кметство, основно училище, детска градина, читалище с изградена и работеща към него библиотека и църква. Разполага с две църкви – източно православна и католическа.

Здравна служба обслужва населението на селото. Има изградена мрежа от търговски обекти и заведения, както и бензиностанция.

Голяма част от населението се занимава със селско стопанство – земеделие и животновъдство. Отглеждат се различни земеделски култури, също така има оранжерии.

 

Туристически и културни забележителности

Белозем разполага с летателна площадка, която има две писти с тревно покритие от северната страна на магистрала „Тракия” и една запасна асфалтирана, която е от южната страна на магистралата. Там се провеждат състезания всеки може да дойде да се наслади на атрактивните полети на участниците.

Всяка година през летния сезон се провежда „Международен Християнски Фестивал Белозем”, който е католически. Освен местните католици гостуват и италиански изпълнители, които изнасят концерти в амфитеатъра на енорията „Свети Франциск”.

Близостта на Белозем до град Пловдив и Родопите предоставя възможности за туризъм в планината, както и посещения на исторически забележителности като Стария град в Пловдив, Римският амфитеатър, Асеновата крепост и Бачковския манастир.

 

Източници: www.bg.wikipedia.org
Снимки: www.air.belozem.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: