ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Крумово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Крумово
1 / 16

Крумово е село в Южна България, в община Родопи, Област Пловдив.

В България има още три села, носещи същото име.

Селото отстои на 9 км югоизточно от Пловдив, на 12 км северно от гр. Асеновград, и на 3 км от международното летище "Крумово".

Населението наброява около 2900 души.

Релефът е  равнинно-хълмист, със средна надморската височина от 160 м.
Климатът в района е преходно-континентален, като се характеризира с мека зима със средна температура около -2ºС, лятото е топло и сухо със средна температура около 28ºС.

Селото е благоустроено и с отлично уредена инфраструктура, която включва пълна електрификация, водоснабдителна система, телефонизация, интернет и кабелна телевизия.
Пътната мрежа е добре развита и включва първокласни и второкласни асфалтови пътища.
Междуградски транспорт свързва селото с гр. Пловдив и околните населени места. Крумово е част от жп линията Пловдив-Свиленград с разклонение за Асеновград.

Има основно училище, детска градина, детски ясли, читалище с библиотека, две църкви и параклис.
В селото работи поликлиника.
На територията на населеното място има магазини и заведения.

Туризъм

Близостта на Крумово до град Пловдив и Родопите предоставя възможности за туризъм в планината, както и посещения на исторически забележителности като Стария град в Пловдив, Римския амфитеатър, Асеновата крепост и Бачковският манастир.

Интерес представлява Асеновата крепост, символ на Асеновград, намираща се само  на 12 км от Крумово. От нея са запазени част от крепостните стени и църквата - Св. Богородица Петричка, която е един удивителен паметник на старобългарската архитектура. 

Бачковският манастир, намиращ се на разстояние 21 км е вторият по големина български манастир. Той е един от 100-те най-предпочитаните културно-туристически дестинации в България, поради богатата си историческа стойност.

Река Марица преминава на около 8 км, а на 2 км е река Чая.

Наблизо са разположени гр. Чепеларе и курорт Пампорово. Където има перфектни условия за зимни спортове, но заради красивата си природа привличат туристи и през летните месеци.

Източници: www.bg.wikipedia.org, www.krumovo.dir.bg 
Снимки: www.krumovo.dir.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: