ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Марково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Марково
1 / 5

Марково е село в община Родопи, област Пловдив.

Географско положение


Селото се намира в полупланински район. Разположено е на 10 километра, южно от Пловдив (на 5 км от околовръстното шосе на града), на 22 км от Асеновград, на 40 км от Пазарджик и на 150 км от София.

Намира се в северното подножие на рида "Чернатица", в така наречената "Родопска яка".

Основната култура, отглеждана в землището на селото са лозята. В много по-малка степен вече са застъпени черешовите градини.

Особености

От селото се открива прекрасна гледка към пловдивския квартал Тракия. Голяма част населението на селото не  живее постоянно в него. Много жители на Пловдив използват с. Марково като място за  отдих, далеч от замърсения въздух на града.

През последните години са изградени десетки луксозни къщи, затова и е наречен "Пловдивският Бевърли Хилс".

Културни и природни забележителности


Непосредствено над Марково започва парк "Родопи". В дефилето на потока, на километър от селото се намира местността "Манчевото" (още известна като "Ремсова поляна"), която е прекрасно място за отдих.

Поляната е благоустроена: има маси, пейки, огнища, навес, чешма и сцена. Наоколо е заобиколена от големи дъбове, чиято сянка дава прохлада през летните горещини.

До нея може стигне по няколко пътеки (с дървени мостчета) или по горски път, за желаещите да я посетят с автомобил. На хълма над нея се намира и параклисът "Св. Георги".

На билото на един от върховете, разположени югозападно от селото, се намира параклисът "Св. Атанас". На поляната около параклиса са разположени маси и пейки за туристите, желаещи да отдъхнат сред природата.

Над селото се намира Калоянов връх. Той се използва често за делта и парапланеризъм.

Южно от селото се намира местността "Калето" (още "Зандана", "Калояново градище"), разположена на едноименния връх. Там се забелязват останки от средновековна крепост, която е охранявала древния път от Пловдив и водещ към Централните Родопи.

спорт

Футбол: В селото има футболен клуб с името "Сокол-Марково", основан през далечната 1927 г. Стадионът на селото е лицезиран за срещи от висшия футболен ешалон и е с капацитет 3 000 души.

Рали шампионат: Над Марково стартира един от етапите на "Рали Хеброс", което с коефициент 5 от европейския рали шампионат.

инфраструктура

В селото има основно училище "Св.Св. Кирил и Методий", чиято сграда е построена 1921 г. Читалище "Алеко Константинов" е основано през 1901 г.

Освен че селото се намира на 10 км от Пловдив, то е и на 5 км от Европейският път Е-80 (за Турция), което услеснява до голяма степен комуникациите.

 

Източник: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: