ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Скутаре

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Скутаре
1 / 5

Скутарѐ е село в Южна България. То се намира в община Марица, Област Пловдив.

Отстои на около 11 км североизточно от гр. Пловдив, на около 29 км северно от гр. Асеновград и на окло 154 км югоизточно от гр. София. 

Автобусните линии на градски транспорт Пловдив обслужват и Скутаре. Селото има две жп гари
Едната е по маршрута на единствената градска железница в България, която осигурява превоз до основни точки в Пловдив от 5:20 до 21:48 ч. всеки ден. Обиколката на целия път трае 55 минути.
Другата жп гара е по направление Пловдив - Бургас.

Европейски път Е 80 е на около 10 км от Скутаре.

Релефът е равнинен, а средната надморска височина 150 м.
Климатът е преходно-континентален, с мека и топла зима и горещо лятото.

Населението на Скутаре е около 2 233 жители.

Инфраструктурата в населеното място е с уредена улична мрежа и осветление, канализация, водоснабдителна система, телефонни линии и Интернет.
Жителите на Скутаре разполагат с кметство, църква, поща, основно училище, детска градина, читалище, магазини, търговски обекти и заведения.

Медицинското обслужване е обезпечено от един общопрактикуващ лекар и двама стоматолози. Най-близките по-големи образователни и здравни заведения се намират в Пловдив.

 

Забележителности

В околностите на Скутаре са намерени доста монети, между които римски, колониални и византийски анонимни от времето на Иван Цимисхи 969-976 г. В оризище близо до селото е намерена една бронзова статуетка на Зевс, висока 15.5 см. Към днешна дата статуетката може да се види в Пловдивския музей. В селското землище се намирали и осем различни по големина могили.

Язовир Четирийсетте извора е на около 22 км, яз. Избегли е на около 23 км, яз. Дъванлии е на около 25 км от Скутаре. Тези язовири са подходящи за риболовен туризъм.

Източници: http://schools.guide-bulgaria.com, http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: