ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ягодово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Ягодово
1 / 13

Ягодово е село в Южна България, част от община Родопи, Област Пловдив.

В България има още едно село със същото име, намиращо се в община Берковица, Област Монтана.

Отстои на 6 км от град Пловдив и 15 км от гр. Асеновград.
Предстои присъединяване на Ягодово към община Пловдив.

Населението наброява около 4500 души.

Релефът е  равнинно-хълмист, със средна надморската височина от 160 м.
Климатът в района е преходно-континентален, като се характеризира с мека зима със средна температура около -2ºС и топло сухо лято със средна температура около 28ºС.

Инфраструктурата на селото е отлично уредена, като включва пълна електрификация, водоснабдителна система, телефонизация, интернет и кабелна телевизия.
В селото има магазини, механа и кафенета. Пътната мрежа е асфалтова и има междуградски и градски транспорт, които го свързват с гр. Пловдив – линия  №22.

Функционират кметство, основно училище „Неофит Рилски“, целодневна детска градина „Пролет“, читалище „Искра“ с библиотека, поща и стадион. В селото има два православни храма. Стар параклис  с чешма с изворна вода, намиращ се  в двора на детската градина. Нова църква, която е срещу училището.
Двама общопрактикуващи лекари обслужват селото.

 

Туристически и културни забележителности

Интересни забележителности в района са:
Асеновата крепост, символ на Асеновград се намира само  на 15 км от селото. От нея са запазени част от крепостните стени и църквата - Св. Богородица Петричка, която е един удивителен паметник на старобългарската архитектура. 
Бачковският манастир е вторият по големина български манастир. Той е един от 100-те най-предпочитаните културно-туристически дестинации в България, поради богатата си историческа стойност.
Наблизо са разположени гр. Чепеларе и курорт Пампорово. Където има перфектни условия за зимни спортове, но заради красивата си природа привличат туристи и през летните месеци.

 

Източници: www.bg.wikipedia.org/wiki, www.bg.guide-bulgaria.com
Снимки: www.chitalishte.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: