ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Светлен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Търговище - с. Светлен
1 / 9

Свѐтлен е село в Североизточна България. Намира се в Община Попово, Област Търговище.

В България има още едно населено място, носещо същото име.  То се намира в община Кирково, Област Кърджали.

Отстои на около 6 км югоизточно от гр. Попово, на около 30 км северозападно от гр. Търговище и на около 315 км североизточно от столицата гр. София.
През селото минават пътищата София - Варна и  Русе – Омуртаг. На 3 км от селото има жп спирка – „Стефан Караджа” - по линията София – Варна.

Село Светлен е разположено на открита плодородна равнина, оградена от гористи хълмове, на средна надморска височина 144 м.
Климатът в района е умереноконтинентален, с характерно студена зима със снежни бури, предизвикващи навявания, ранна пролет и горещо и сухо лято.

Населението на Светлен е около 1229 жители, което го прави едно от най-големите села в община Попово.
Инфраструктурата е уредена с частично асфалтирана улична мрежа и осветление, водоснабдяване и канализация, телефонна мрежа и покритие на мобилните оператори.
На разположение на жителите на Светлен има кметство, няколко църкви, поща, основно училище, детска градина, читалище, търговски обекти и аптека.

Медицинско обслужване за жителите на Светлен предлагат общопрактикуващи лекари и стоматолози в селото. Най-близките средни училища, както и най-близката болница се намират в гр. Попово.

Забележителности

Интересно място за посещение са останките от тракийска куполна зидана гробница от края на IV век преди Христа, намираща се в землището на село Гагово (на по-малко от 15 км северозападно от Светлен), в близост до пътя за град Опака. Изградена е по нареждане на висш гетски тракийски аристократ в края на IV век преди Христа. До нея се стига по черен път. Гробницата, разкопана през 2009-2010 г., представлява монументален архитектурен комплекс, състоящ се от две кръгли камери, обща правоъгълна предгробна камера, дромос (коридор) и едно допълнително правоъгълно помещение. Гробница с подобно двукамерно планово-архитектурно решение не е известна до сега от територията на България. 

Късноримската крепост „Ковачевско кале“ се намира на 6 км западно от гр. Попово, в непосредствена близост до съвременния път Попово – Бяла. Крепостта е разположена в равна малка долина, образувана при вливането под остър ъгъл в река Ковачевска (Ерек дере) на нейния северозападен приток - Чепез дере. Пряка видимост към нея в древността е имало единствено от изток и от запад, по течението на малката река, а от север и от юг крепостта е оставала закрита от три средно високи плата.

Едно много подходящо място за отмора, съчетана със спортен риболов с билети е язовир „Каваците”, намиращ се околностите на гр. Попово по посока на град Търговище. Сред гората на язовирния бряг е изграден приятен и удобен за почивка комплекс от бунгала. От другата страна на язовира има също хотелска база , в близост до ловно-стрелбищен комплекс.

За нуждите на обществения отдих в община Попово са отредени 3560 дка, в които са включени лесопаркове, водни и риболовни бази, туристически и ловни хижи, даващи чудесни възможности за развитието на алтернативен туризъм. Водещо място тук имат висококласните бази за ловен туризъм в селата Еленово, Голямо градище и местността Маринка лъка край град Попово, собственост на Горско стопанство "Черни Лом" и станали притегателен център за ценители от цяла Европа.

Източници: http://bg.wikipedia.org , http://www.popovo.bg
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: