ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Буховци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Търговище - с. Буховци
1 / 5

Буховци е село в Североизточна България. Намира се в община Търговище, обл. Търговище.

Отстои на около 16 км североизточно от гр. Търговище, на 37 км южно от гр. Разград, на 148 км югозападно от гр. Добрич, на 26 км западно от гр. Шумен и на 111 км в същата посока от гр. Варна.
Населението наброява приблизително 640 души.

Буховци е разположено в източната част на Дунавската равнина, на около 200 м надморска височина. Релефът е равнинно-хълмист, а климатът - умереноконтинентален. Лятото е много горещо и сухо, докато зимата е студена. Край селото се извисява планината Фисек, в чието подножие се намира едноименният язовир.
Селището е добре устроено. То е електрифицирано, водоснабдено и телефонизирано. Има собствен водоизточник - язовир, чиято вода се доставя по гравитационен път. Разполага с кметство, читалище и магазини. Тук се намира бившето летище на гр. Търговище, чиято писта е с дължина 2800 метра. Най-близките учебни и здравни заведения са в с. Макариополско (7 км) и в областния град Търговище (16 км).
Селището е лесно достъпно целогодишно. Намира се до главния път Търговище-Шумен. В близост до него преминава и главен път София-Варна.
Основният поминък на населението е в селското стопанство. Отглеждат се пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, зеленчуци и плодове. Животновъдството е изцяло в частните стопанства.

Туризъм

Интерес представлява планинската местност "Фисек", намираща се между селата Буховци и Черенча. Това е интересен планински масив с кръгла форма, който е отделен от останалата планинска верига. Има добре очертани четири върха, като най-високият от тях е 500 м.
В теснината между Фисек и с. Буховци е построена стената на микроязовир, който носи името на масива. Мястото предоставя възможности за риболовен туризъм. Тук могат да се уловят каракуда, бабушка, уклейка, костур, сулка, шаран, толстолоб, бял амур и др.
В района могат да се посетят още:
Крумовото кале – намира се на около 7 км от гр. Търговище. На повече от 150 дка се издигат древни руини. Крепостта е строена по времето на Юстиниан І в края на V век, като част от отбранителната система на Византия. Има предположения, че калето е известният град Мисионис.
Местността "Парка" - зона за отдих южно от гр. Търговище. Изграден е санаториално-туристически комплекс на база лечебните свойства на минералния извор на територията на местността.

Източници: www.wikipedia.org, http://www.targovishte.bg/ 
Снимки: Мирела, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: