ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Крепост

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Крепост
1 / 5

Крепост е село в Южна България. То се намира в община Димитровград, Област Хасково.

Отстои на 6 км южно от Димитровград и на 10 км североизточно от Хасково. От София разстоянието е около 200 км в югоизточна посока.

Разположено е на Узунджовския рид от Хасковската хълмиста област (Източни Родопи), по средата на пътя Димитровград-Хасково. Релефът наоколо е хълмисто-равнинен, което благоприятства за развитието на селско стопанство, предимно зърнени култури. Селото е известно и с черешовите си масиви.

Районът се характеризира с преходно-континентален климат. Зимата е мека, с неголяма продължителност, лятото е със сравнително високи температури. Надморската височина е около 150 м.

Населението на селото към 2012 г. е около 1500 души.

Селото е благоустроено и има поддържана инфраструктура. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи. Крепост е изключително чисто селище, бордюрите са боядисани, улиците са асфалтирани. На разположение е хранителен магазин. Общински автобусен транспорт и ЖП гара Крепост свързват селото с населените места в областта.

В Крепост има основно училище "Христо Ботев" и народно читалище “Селска пробуда”. Гордост на селото е и фолклорната група, която е основана през 1956 г. Спечелила е много награди от национални събори, а сред тях и 11 златни медала (4 от надпяванията в Копривщица). Детски градини и ясли са на разположение в Димитровград. На територията на Крепост има лекар и стоматолог, а специализирана болнична помощ може да получите в МБАЛ "Св.Екатерина" и   “Медицински център - Димитровград” в гр. Димитровград. 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ 

Село Крепост е наследник на древно поселище. Разкритият при строежа на автомагистрала "Марица" религиозен комплекс с раннохристиянска църква говори, че в района на днешното село е съществувало селище още през елинистичната епоха и е просъществувало до късната античност (IV-VI в.).

Селската черква "Св. Св. Константин и Елена" е построена през 1874 г., в нея са запазени икони и стенописи, дело на Г. Данчов, Д. Андонов и други зографи.

Село Крепост е известно с уникалната и единствената по рода си изложба на открито, представена от 15-те пана-стенописи, с които са изографисани фасадните стени на училището, кметството, здравната служба, читалището, параклиса, църквата. Красивите произведения са дело на двамата братя художници Панчо и Христо Паневи, родени в с. Крепост. Всичките пана са подарък на селото. Творения на открито има още върху родната къща на зографите, както и върху едно ресторантче. А всяка година братята рисуват по още едно пано.

В Крепост е обичай да се отбелязват големи народни празници като Бабинден и Сирни заговезни. Празненствата за Сирни заговезни са цял спектакъл - на площада се организира маскарад срещу злите сили и се пали огън, който се прескача за здраве. Децата пък се включват в хамкането, а младите си разменят огнени стрели, които местните наричат жавли. С този ритуал всеки показва избрания любим.

Селото има и свой празник - на 21 май. 

Източници: http://svetimesta.com; bg.wikipedia.org
Снимки: http://svetimesta.com/; http://dariknews.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: