ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бояджик

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ямбол - с. Бояджик
1 / 1

Бояджик е село в Югоизточна България. То се намира в община Тунджа, Област Ямбол.

Селото отстои на около 21 км западно от гр. Ямбол, на около 29 км източно от гр. Нова Загора, на около 38 км северозападно от гр. Елхово и на около 75 км от границата с Турция.

Населението наброява около 1400 души.

Климатът е преходно-континентален, със слабо влияние от Черно море и Средиземноморието. Характеризира с мека и снежна зима и горещо лято. 

Всички улици в селото за асфалтирани, а през него минава шосе, което свързва Ямбол с Нова Загора.

Тук има общопрактикуващ лекар, стоматолог, целодневна детска градина, основно училище, библиотека,  читалище със сформирани детски танцов състав и женска група за фолклор, боксов клуб  "Априлец" и футболен клуб "Бояджик 2004".

Бояджик е родното място на Иван Атанасов - баща на изобретателят на компютъра Джон Атанасов. Днес в центъра на селото се издига паметник на Джон Атанасов.

 

Забележителности

Районът се отличава с красива природа и чист въздух. Подходящ  е за развитието на еко, винен, исторически и културен туризъм.

Тук има интересни архитектурни обекти, тракийски и римски селища от античността.

Местността Калето, която се намира на няколко километра от селото, където са открити останки от крепост, за която се смята, че е била база на римски охранителен легион. Там има и малък параклис, където и до днес се провежда събора на Бояджик.

 

Използвани източници: yambolnews.netbg.guide-bulgaria.com, tundzha.info 
Снимка: http://www.tripmondo.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: