ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Зимница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ямбол - с. Зимница
1 / 5

Зимница е село в Югоизточна България. То се намира в община Стралджа, Област Ямбол.

В България има още две села със същото име - в област Стара Загора и област Добрич.


Селото отстои на около 10 км югозападно от Стралджа, на около 15 км североизточно от Ямбол, на около 27 км югоизточно от Сливен и на около 295 км югоизточно от София. На юг от селото преминава река Мочурица.

Релефът в областта е предимно равнинен, климатът е смесица между преходно – континентален и континентално – средиземноморски. Районът е един от най – топлите в страната, средната температура за месец януари варира между 0 и 1,5 C, а средната юлска – между 22,5 C и 23,5 C.

Населението наброява около 1830 души.

През селото минава железопътен транспорт, а ж.п. гара „Зимница” е възлова гара по линиите София - Пловдив - Бургас и София - Карлово - Варна. Само на около 13 км югозападно от селото предстои да премине трасето на автомагистрала Тракия.

В селото има основно училище, целодневна детска градина, кметство, читалище. Жителите са здравно обезпечени от двама общопрактикуващи лекари и двама стоматолози. В Зимница има фабрика за производство на сладолед и зеленчукови консерви, която осигурява доста работни места на местните, както и на жителите на съседните села.

Културни и природни забележителности

Читалището на Зимница съществува от повече от 50 години. В миналото са развивали дейност различни самодейни състави, днес има танцов и фолклорен състав, пенсионерски клуб, библиотека, запазени са кукерските и лазарски обичаи.

В Зимница функционира музейна сбирка, в която експонирани предмети от миналото и бита на селото. Експонатите са събрани с помощта на жителите на селото.

Местността се отличава с красива природа. Има интересни архитектурни обекти и тракийски и римски селища от античността. Налице са предпоставки за практикуване на планински, еко, винен, исторически, културен, ловен и риболовен туризъм.

Използвани източници: bg.wikipedia.orgbg.guide-bulgaria.com 
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: