ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Леярово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ямбол - с. Леярово

Леярово е село в Югоизточна България. То се намира в община Стралджа, Област Ямбол.

Селото отстои на около 35 км югоизточно от гр. Ямбол, на около 26 км североизточно от гр. Елхово, на около 40 км южно от гр. Стралджа и на около 40 км западно от гр. Средец. Река Тунджа преминава на около 22 км източно от селото.

Климатът в района е преходно-континентален. Характеризира се с топло лято и мека зима. Средногодишната температура е 12ºС, като средните януарски са 0,6 - 1,2ºС, а средните юлски 22,5 - 23ºС.

Икономиката на общината се характеризира с преобладаващ дял на селското стопанство. Като приоритетни отрасли тук се развиват земеделието и животновъдството, а природните условия благоприятстват развитието на пасищното животновъдство и пчеларството.

Селото е електрифицирано и водоснабдено. Има редовен автобусен транспорт до съседните села и градове. Разполага с кметство, читалище, библиотека, хранителен магазин, кръчма. Най-близкото училище и медицинска служба се намират в отдалеченото само на около 6 км съседно село Каменец, където има двама общопрактикуващи лекари и стоматолог.

В района са налице предпоставки за развиване на планински, еко, винен, исторически, културен и балнео туризъм.

Очаква се съседното село Александрово да се преобрази в курортно селище. Според подписано вече споразумение до 2015 г. предстои изграждането на голф игрища, 5 звезден хотел, жилищни комплекси, СПА и оздравителен център. Съществуването на комплекс от такъв тип в района ще осигури разкриването на много работни места.

Край село Стефан Караджово има минерални извори с доказани лечебни свойства, близки до тези на водата в Карлови Вари в Чехия и Кисловодск в Русия. Минералната вода в Стефан Караджово се препоръчва за лечение на сърдечносъдови, урологични, стомашно-чревни и ендокринни заболявания.

Местността Манастирчето край с. Стройно представлява обширна поляна с над 20 вековни дървета, извор с питейна вода, малка църква, основно реконструирана и обновена. Обектът е подходящ за краткотраен летен отдих.

В близост до селото се намира пещерата Мечата дупка, а до нея местност Кабиле, където могат да се открият останки от средновековна крепост и развалини от стария манастир "Св. Петка".

Гората край селото е предпочитано място за ловуване от местните, в нея има разнообразие от дивеч – диви прасета, чакали, различни птици.

 

Използвани източници и снимки: bg.guide-bulgaria.combg.wikipedia.org, интернет
 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: