ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Скалица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ямбол - с. Скалица
1 / 1

Скалица е село в Югоизточна България. То се намира в община Тунджа, Област Ямбол.

Селото отстои на около 35 км югозападно град Ямбол, на около 30 км северозападно от Елхово, на около 25 км северно от Тополовград и на около 60 км югоизточно от Стара Загора.

В близост до селото има язовир, а на няколко километра от него минава река Тунджа.

Релефът е равнинен, почвите – плодородни и подходящи за отглеждане на почти всички плодове и зеленчуци. Надморската височина  е около 240 м.
Климатът е преходно-континентален със средни температури за най-студеният месец - януари: 1.2°С, а средномесечна температура за месец юли: 23.2°С.

Населението наброява около 650 души.

Селото е електрифицирано и водоснабдено, с покритие на всички мобилни оператори. Тук има църква, основно училище, целодневна детска градина, читалище със сформирана женска фолклорна група, библиотека, спешен медицински център, общопрактикуващ лекар и стоматолог. В Скалица функционират няколко магазина, кръчма, хлебопекарна и дърводелски цех.

В селото от скоро живеят няколко семейства от Великобритания.

 

Културни и природни забележителности

 

Църквата „Свети Великомъченик Георги“ - основана преди повече от 150 години, тя е сред най-старите източноправославни храмове в региона.

На самия връх на селото има населена местност, носеща името „Попов баир”. Характерно за нея е, че е осеяна с огромни камъни, за които се предполага, че са от някогашна вулканична дейност на наблизо разположените Манастирски възвишения.

Манастирските възвишениясмята се, че в тях се намира римският селищен център „Додопара” от който и до днес е съхранена крепостна стена с дължина 1,4 км.

В непосредствена близост до селото има язовир, който се влива в един от най – известните язовири за риболов в Югозападна България - „Овчарица“. Освен, че е перфектно място за риболов, край язовир Овчарица има отлични условия за лов на патици.

В района на Скалица има разнообразие от дребен дивеч - фазани, пъдпъдъци, яребици и др., което го прави подходящо за привържениците на лова.

Използвани източници: bg.wikipedia.orgbg.guide-bulgaria.com 
Снимки: http://bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: