ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Шарково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ямбол - с. Шарково
1 / 8

Шарково е село в Югоизточна България. Намира се в община Болярово, Област Ямбол.

Отстои на 16 км южно от гр. Болярово, на 30 км югоизточно от Елхово, на 76 км южно от гр. Ямбол, на 89 км югозападно от гр. Бургас, на 353 км югоизточно от столицата - гр. София.

Надморската височина е 321 м. Селото се намира в хълмист район, до западните склонове на Странджа. Климатът е преходно-континентален. Характеризира се с горещо лято и студена зима със средномесечна януарска температура 0˚С. Пролетта е прохладна и често се наблюдават падане на температурите до зимни, докато есента е по-продължителна и обикновено топла. Районът е един от най-топлите в страната.

Населението наброява около 210 души. Достъпът до селото се осъществява по асфалтов път. Шарково е електрифицирано и водоснабдено. Разполага с редовен автобусен транспорт до околните села, гр. Болярово и гр. Ямбол.

Изградени са кметство, църква, детска градина, фурна за хляб, кръчма. В селото има общопрактикуващ лекар. Най-близките училища се намират в гр. Болярово. Болница има в гр. Ямбол.

Според преданието Шарково е създадено от двама братя бояджии. По-големият се заселил в Голям Боялък (Голямо Шарково). Предполага се, че селото е възникнало преди 300-400 години. 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ:

В близост до Шарково се намират средновековната крепост „Градището” - на връх "Сарлъка", която не е проучена до момента и верига от крепости, охранявали пътя към столицата на Византия. Археолози датират най-старите останки от V в. пр.н.е. - находки от времето на траките.

В гр. Болярово можете да посетите Етнографския музей

В с. Стефан Караджово, на 26 км северно от Шарково, можете да посетите къщата-музей „Стефан Караджа” и да видите паметника на основателите на Странджанската буна. Там се намира и църквата „Успение Богородично”.

В с. Попово, на 30 км северно от селото, се намира родната къща на Индже войвода.

На 8 км северно се намира язoвир Малко Шарково. Подходящ е  за отдих и туризъм, както и за развитието на спортен риболов, в който ежегодно по традиция участват любители от цялата страна. 

През 1989 година територията около язовира е обявена от BirdLife International за важно оторнитологична гледна точка място,  в национален и в европейския мащаб. То е постоянно място за почивка за зимуващи водолюбиви птици: установени 45 вида, 16 от които са вписани в Червената книга на България.

Източници: bgwikipedia.org, bg.guide-bulgaria.com 
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: