ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горско калугерово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Горско калугерово
1 / 2

Горско калугерово е село в община Сухиндол, област Велико Търново.

Отстои на 16 км югоизточно от град Сухиндол,  на 40 км северозападно от Велико Търново , 20 км югозападно от град Павликени  и на около 205 км североизточно от София.

Разположено е на надморска височина от 368 м. Климатът се характеризира с горещо и сухо лято и студена зима.
Населението наброява около 140 души. Има редовен автобусен транспорт от и до град Павликени.

В селото са иградени елетропреносна и водоснабдителна системи. Има обхват на всички мобилни оператори. В Горско калугерово функционират кметство и два хранителни магазина. Най-близко разположените детска градина и училище се намират в град Сухиндол. Медицинското обслужване е поето от болничните заведения на територията  на Велико Търново.

На около 8 км от селото се намира язовир „Александър Стамболийски”, който предлага чудесни условия за риболов и водни спортове. Град Сухиндол е известен център на лозарството и винарството с повече от едновековни традиции. Освен да се насладят на прочутите му вина, гостите на града могат да посетят още църквата "Свети апостоли Петър и Павел", построена през 1901 година, часовниковата кула и "Сухиндолския връх" - изгаснал вулкан, разположен северно от града.

Източници: Мирела, suhindol.bg
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: