ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Полски сеновец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Полски сеновец
1 / 3

Полски сеновец е село в община Полски тръмбеш, област Велико Търново.

Отстои на 9 км югозападно от град Полски тръмбеш, на 34 км северно от Велико Търново, на 80 км югозападно от Русе и на около 240 км североизточно от град София.

Разположено е на надморска височина от 134 м. Климатът се характериза с топло лято и студена зима.

Населението наброява около 760 души. Има редовен автобусен и железопътен транспорт до Полски тръмбеш и близките населени места.

В селото има кметство, поща, магазини и здравна служба с един стоматолог. Най-близко разположените училище и детска градина са в село Петко каравелово / 6 км /.  Медицинското обслужване се осъществява от болничните заведения на територията на град Полски тръмбеш.

Забележителности:

В общинския център могат да се видят  Минералните бани, чиято вода притежава ценни лечебни свойства и Историческият музей, който представя експонати, проследяващи бита в района.

В близост до село Крушето / около 15 км / се намират останките на Никополис ад Иструм и Калето със запазени и до днес стени. Общата му площ е 21,55 ха. Руините му са достъпни за посещение от ранна пролет до късна есен.

На около 27 км се намира Преображенският манастир – един от най-големите Български манастири.

Старинното селище Арбанаси се намира на около 32 км. То се отличава със своите монументални къщи и църкви с богата вътрешна декоративна украса, резба и стенна живопис създадени през XVI-XVII в. Именно тези уникални паметници от нашето архитектурно и художествено наследство са причината Арбанаси да е много посещавано не само от туристи, но и от учени, археолози, историци, архитекти, художници.

Източници: Мирела, trambesh.eu
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: